Capital.ba

Bivšem predsjedniku RS zaplijenjena penzija zbog tuđeg kredita

21.09.2021. / 14:05

BANJALUKA – Bivšem predsjedniku Republike Srpske Nikoli Poplašenu zaplijenjena je penzija zbog kredita za koji je bio žirant, a koji glavni dužnik nije vratio, saznaje CAPITAL.

nikola poplašen

Foto: Buka

Poplašen je još 2008. godine bio žirant za kredit od 30.000 KM u Balkan Investment banci, danas Banci Srpske, koji dužnik nije vraćao te je 2013. pokrenut izvršni postupak protiv njega kao jemca.

S obzirom na to da je 2015. u banci uvedena prinudna uprava, a zatim pokrenut stečajni postupak, izvršenje je bilo obustavljeno, a dug je u međuvremenu sa zateznim kamatama dostigao 65.000 KM.

Izvršni postupak je nastavljen krajem prošle godine, a banka je, kako saznajemo, na osnovu rješenja suda, Poplašenu do sada sa penzije obustavila više od 5.000 KM.

Poplašen je nedavno uputio banci molbu da mu otpiše zatezne kamate, da dio duga plati odmah, a preostali dio u 24 rate, što je Odbor povjerilaca i prihvatio.

Mediji su ranije pisali da je nekadašnji predsjednik RS postao žrtva sudsko-bankarske afere, zbog koje bi mogao da ostane bez imovine. Njegova imovina je čak bila ponuđena i na licitaciji.

Poplašen je tada tvrdio da ga je Gojko Trbić, koga je poznavao po stranačkoj liniji, zamolio da mu bude žirant za kredit od 5.000 KM te da je na to pristao.

Kazao je i da kada je trebalo da potpiše mjenice i ugovor o jemstvu nije bilo nadležnog službenika banke te da je papire potpisao – blanko. Kako je tvrdio, tek kasnije je saznao da kredit, nije 5.000 nego 30.000 KM, ali i da nije odobren Trbiću već, Borislavu Mrđi iz Prijedora kojeg i ne poznaje.

S druge strane, Gojko Trbić je tvrdio da je Poplašen znao da kredit ne podiže on, već Mrđa, kao i iznos kredita.

Nikola Poplašen je protiv njih podnio i krivične prijave, ali teret otplate je, ipak, pao na njega.

Nikola Poplašen je bio treći predsjednik Republike Srpske, izabran 1998. ali ga je nakon nekoliko mjeseci smijenio visoki predstavnik za BiH Karlos Vestendorp.

„Mogao sam da ih poslušam pa i obogatim se, ali se to kosilo sa mojim principima. Tada sam ostao bez funkcije, a sada zbog nesmotrenosti i naivnosti mogu da izgubim i krov nad glavom. Međutim, tog čina se ne plašim jer su pravo i pravda na mojoj strani“, rekao je 2013. godine Poplašen za Večernje novosti.

CAPITAL: M. Čigoja Ljubojević

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Bivšem predsjedniku RS zaplijenjena penzija zbog tuđeg kredita

    1. Miki

      Zato su neki drugi politicari opljackali milione i milijarde…
      Radikalna stranka je u vecoj mjeri bila patriotska organizacija ali eto kao sto se vidi neko ostaje bez penzije a necija djeca naslijeđuju milione.