Capital.ba

Radukiću odgovara jedino Ćubićev namještaj

20.09.2021. / 12:32

BANJALUKA – Preduzeće „Nova Dipo“ iz Gornjih Podgradaca, u vlasništvu biznismena Ljubomira Ćubića, praviće namještaj za nove kancelarije Glavne službe za reviziju Javnog sektora Republike Srpske. Njihova ponuda od 414.836 KM je bila najskuplja, ali jedina koja je ispunjavala uslove koje je propisao glavni revizor Jovo Radukić.

Jovo Radukić

FOTO: Pixabay/Capital

Naime, ispostavilo se da Ćubić jedini ima ono što Radukić traži, a to je inženjer arhitekture sa pet godina iskustva u struci, tri tehničara koja rade pripremu u proizvodnji i najmanje 20 radnika koji rade u proizvodnji, a da ujedno imaju najmanje tri godine radnog iskustva.

Komisija za javne nabavke je utvrdila da dostavljena ponuda ispunjava sve uslove propisane tenderskom dokumentacijom te je ista u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, prihvatljiva“, navodi se u Odluci o izboru najpovoljnijeg ponuđača.

Ponude na nedavno završeni, ponovljeni, tender dostavila je i firma „Peštan“ iz Laktaša koja se ne bavi tom djelatnošću, ali je tražila 408.175 maraka, te „FEF export-import“ iz Sarajeva sa ponudom od 411.588 maraka.

Međutim, ni jedni ni drugi nisu dostavili potpunu dokumentaciju koja se odnosi na njihovo poslovanje, nisu dokazali da imaju iskustvo u sličnim projektima, niti su imali radnu snagu sa traženim obrazovanjem i radnim iskustvom. Zbog toga su odbačene.

Podsjećamo, riječ je o ponovljenoj nabavci koja je privukla veliko interesovanje javnosti jer je od početka sve ukazivalo na to da se preko propisanih uslova pogoduje isključivo jednom ponuđaču.

Naime, tenderskom dokumentacijom iz juna ove godine Radukić je tražio da ponuđač mora da posjeduje ili iznajmljuje horizontalni automatski raskrajač, mašinu za kantovanje sa predfrezerom od dijamantskih pločica, ali i halu za proizvodni pogon minimalne površine 700 m2, te halu za magacinski prostor od minimum 500 kvadrata.

Iako je pokušao da demantuje tvrdnje da se je tender naštiman, nikada nije jasno i precizno objasnio zašto je raspisao ovakve uslove niti je to obrazložio bilo kakvim argumentima.

Zbog velikog pritiska javnosti sporna nabavka je poništena u julu ove godine,  nakon čega je raspisana nova, sa nešto izmjenjenim uslovima, a koji su, kako se i očekivalo, odgovaraju jedino Ćubiću i njegovoj fabrici namještaja.

CAPITAL: D. Tovilović

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Radukiću odgovara jedino Ćubićev namještaj

    1. Mikic

      I ovaj je za zatvora,i to dugogodisnjeg. Sa neba se vidi namjesten tender.