Capital.ba

Nema štednje kod najviših funkcionera Srpske

17.09.2021. / 13:42

BANJALUKA – Najviše zakonodavne i izvršne institucije u Republici Srpskoj, Narodna skupština, Predsjednik, Vlada i Vijeće naroda tokom ove pandemijske godine nisu uspjele da uštede ni marku i svi, osim Željke Cvijanović, traže da u ovoj godini potroše više u odnosu na prvobitni plan.

Foto: Agencije

Rebalans budžeta, koji će se uskoro naći pred poslanicima Narodne skupštine Republike Srpske, pokazuje koje institucije su pravile uštede, a koje su probile odobreni okvir.

Štednje kod predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović nije bilo, pa joj budžet rebalansom nije diran i ostaje 10,1 milion maraka u ovoj godini.

Ono što je povećano su troškovi reprezentacije, i to sa 130 na 160 hiljada, dok su smanjeni troškovi za proslavu Dana Republike Srpske sa 500 na 403 hiljade KM.

Cvijanovićeva je, između ostalog, povećala i podršku humanitarnim akcijama sa 2,5 na 2,7 miliona, a smanjila izdatke za nabavku postrojenja i opreme sa 280 na 80 hiljada maraka.

Što se tiče budžeta Narodne skupštine RS, on je rebalanskom povećan sa 10,3 na 10,5 miliona KM.   

Ta zakonodavna institucija povećala je rashode za lična primanja sa 7,2 na 7,3 miliona KM. NSRS je povećala i troškove za stručne usluge sa 120 na 171 hiljadu KM, ali i smanjila troškove za tekuće održavanje, kao i za putovanja i smještaj.

Uštedu su ostvarili na poziciji nabavka postrojenja i opreme i umjesto 100 hiljada rebalansom im je određeno 20 hiljada KM za te namjene.

Štednje nema ni kod Vijeća naroda RS čiji budžet rebalansom raste sa 3,3 na 3,5 miliona maraka.

Između ostalog, u Vijeću su rastu rashodi za plate i naknade, za putovanja i smještaj, za stručne usluge, za reprezentaciju… Značajnije povećanje troškova je na poziciji nabavka postrojenja i opreme gdje im je iznos sa 30 hiljada povećan na 150 hiljada maraka.

Smanili su jedino trošak za naknadu plata zaposlenih za vrijeme bolovanja, roditeljskog odsustva i ostalih naknada plata za svega dvije hiljada maraka.

Vlada Republike Srpske takođe nije „stezala kaiš“, pa rebalansom budžet za ovu godinu povećava sa 13,4 na 15,6 miliona KM.

Što se tiče ličnih primanja zaposlenih u Vladi, smanjuju se naknade za vrijeme bolovanja i odsustva, ali rastu otpremnine  jednokratne pomoći.

Rashodi po osnovu korištenja roba i usluga povećani su sa 2,4 na 3,6 miliona KM, a među njima rasli su troškovi za zakup, režijski materijal, tekuće održavanje, putovanja i smještaj, reprezentaciju. Među troškovima koji su najviše rasli su oni za stručne usluge IT koji su sa 1,1 milion rebalansom povećani na 2,1 milion KM. Smanjili su utrošak struje, komunalnih i komunikacionih usluga i usluge održavanja javnih površina.

Vlada je povećala i grantove neprofitnim organizacijama sa 10 na 474 hiljada KM, te ostale grantove u zemlji sa pet na 166 hiljada KM.

Za 200 hiljada viši su troškovi za Microsoft licence i rebalansom iznose 2,7 miliona maraka.

U pomenute troškove Vlade ne ulaze rashodi ministarstava, koje će CAPITAL posebno analizirati.

Podsjećamo, portal CAPITAL juče je objavio da su „Troškovi probili Budžet Srpske za 221 milion KM“, zbog čega je izrađen Rebalans budžeta koji je upućen u Narodnu skupštinu na usvajanje.

Ukupni budžetski rashodi i izdaci, uključujući i otplatu dugova za 2021. godinu, iznose više od četiri milijarde maraka i veći su za 221 milion KM ili 5,8 odsto u odnosu na sredstva planirana Budžetom Srpske za ovu godinu.

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!