Capital.ba

„Kermas energija” izgubila spor jer nije dokazala neosnovanost tužbe

17.09.2021. / 12:47

BANJALUKA – Kompanija „Kermas energija” iz Zagreba smatra kako presuda Okružnog privrednog suda u Trebinju, prema kojoj su preduzeću „Omega plus” iz Beograda dužni platiti 21 milion KM zbog propasti projekta gradnje vjetroparka „Trusina” u Nevesinju, nije utemeljena u pozitivnim zakonskim propisima te kao takva ne može da ostane na pravnoj snazi.

Kermas

FOTO: Pixabay

U žalbi koju su uputili Višem privrednom sudu u Banjaluci oni tvrde kako su presudom grubo prekršena osnovna načela parničnog postupka zbog čega sumnjaju u pristrasnost suda.

U prvostepenoj presudi se navodi kako tužena strana, odnosno „Kermas“ “nije uspjela dokazati neosnovanost tužbenog zahtjeva tako da je isti prihvaćen”, što prema njihovoj ocjeni nije u skladu sa Zakonom o parničnom postupku gdje je svaka strana dužna da dokaže osnovanost tužbenog zahtjeva na nesporan način.

„Moramo priznati da se takvo pravno shvatanje prvostepenog suda rijetko sreće u sudskoj praksi, s obzirom da se radi o temeljnim principima parničnog postuka, koji su narušeni postupanjem suda i donošenjem sudske odluke na prethodno opisani način!”, navode oni u svojoj žalbi.

Tvrde kako se pristrasnost suda može naslutiti i u obrazloženju presude.

Sud je na opis sadržaja tužbe i navoda tužitelja utrošio gotovo pet stranica, dok je navode iz odgovora na tužbu sveo na jedan pasus. Od osme do dvadeset osme stranice osporene presude, sud opisuje sadržaj postupka i izvedene dokaze, da bi nakon toga uslijedilo kratko obrazloženje odlučnih činjenica koje su opredjelile sud na usvajanje postavljenog tužbenog zahtjeva”, tvrde pravni zastupnici „Kermas energije“.

Podsjećamo, „Omega plus“ je osnovala preduzeće „Eol Prvi” koje je 2012. godine dobilo koncesiju za izgradnju vjetroelektrane „Trusina” u Nevesinju.

U projekat su kasnije uključili „Kermas energiju” koja je trebala da investira novac u izgradnju.

„Kermas” je tada postao vlasnik i 87 odsto preduzeća „Eol Prvi”, za šta je „Omega plusu” dao dva miliona maraka i obavezao se da će kasnije isplatiti dodatnih 4,5 miliona evra iz dobiti koje preduzeće bude ostvarilo proizvodnjom struje.

Međutim, projekat nikada nije započet jer „Kermas energija” nije dostavila traženu bankarsku garanciju, pravdajući to činjenicom da su u međuvremenu ukinuti podsticaji za proizvodnju struje.

Kako garancije nije bilo, Vlada RS je oduzela koncesiju, a „Omega plus” je tužila  „Kermas” za izgubljenu dobit, ali i za preostali dio duga vezanog za vlasničke udjele.

Hrvatska firma to spori, jer smatra kako bi projekat bez posticaja bio neisplativ te da zbog toga ne postoji osnov za isplatu ni po jednom od dva zahtjeva.

Bez prodaje električne energije po garantovanoj otkupnoj cijeni nije mogla da se ostvari dobit. „Kermas energija” svojim postupanjem nije spriječila realizaciju projekta i prodaju električne energije po garantovanoj otkupnoj cijeni, jer je garantovana otkupna cijena za vjetroelektrane ukinuta od strane Narodne Skupštine Republike Srpske”, stav je firme iz Hrvatske, a koji zastupa tokom cijelog procesa.

Međutim, Okružni privredni sud u Trebinju je presudio u korist fime „Omega plus” iz Beograda. U presudi su između ostalih naveli kako je „Kermas energija“ kao većinski vlasnik morala voditi firmu „Eol Prvi“ sa pažnjom dobrog privrednika, te da štiti interese manjinskih vlasnika što nije učinila.

Inače, pored „Kermas Energije” koja ima 87 odsto udjela u preduzeću „Eol Prvi” i firme „Omega plus” koja posjeduje 10 procenata, sa tri odsto u vlasništvu učestvuje i opština Nevesinje.

Idejnim projektom vjetropark „Trusina” je trebao da ima 15 vjetroturbina ukupne instalisane snage 49,5 megavata.

Projektovana godišnja proizvodnja je trebalo da iznosi oko 160 gigavat-časova električne energije. Pojednostavljeno, sa toliko energije bi moglo da se snabdijeva 40.000 domaćinstava ili grad sa oko 160.000 stanovnika.

CAPITAL: Dejan Tovilović

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!