Capital.ba

CBBiH: Zakoniti smo vlasnici zemlje, opština nas ignoriše

17.09.2021. / 8:40

SARAJEVO – Centralna banka BiH saopštila je da je zakoniti vlasnik parcele u Kranjčevićevoj ulici u centru Sarajeva za čiju je kupovinu do sada platila približno 5,5 miliona KM i uknjižila pravo vlasništva, a da već šest mjeseci trpi znatnu štetu zbog ignorisanja od opštine Centar.

zemljište

FOTO; CBBIH

Iz ove banke odbacili su napise pojedinih medija i tvrdnje političkih i javnih zvaničnika koje ovu banku dovode u vezu sa bilo kakvim nepravilnostima.

Povodom medijskih objava i napisa u vezi sa aktuelnim izvještajem ad hok komisije na temu Regulacionog plana Gradski centar `Marijin dvor`, te negativnog konteksta u koji pojedini mediji, pa i politički i javni zvaničnici pokušavaju svrstati Banku i dovesti je u vezu sa postojanjem određenih `nepravilnosti`, ovim putem još jednom ističemo da je Centralna banka na savjestan i zakonit način stekla pravo vlasništva nad predmetnom parcelom“, ističe se u saopštenju.

Uz puno uvažavanje struke, iz Banke ukazuju da nijedan izvještaj bilo kakvog tijela ili komisije ne može promijeniti tu činjenicu, te da se ovakvim medijskim istupima i plasiranjem nepotpunih informacija, nastavlja kontinuirani i svjesni pokušaj politizovanja cijelog slučaja i narušavanja reputacije Centralne banke.

Iz Centralne banke navode da smatraju neprofesionalnom činjenicu da predmetni izvještaj Banci nije dostavljen blagovremeno, uz mogućnost da se izjasni o njemu, te dodaju da je to učinjeno tek po eksplicitnom zahtjevu Banke, dan prije planiranog održavanja sjednice Opštinskog vijeća.

Izvještaj je na neki način dospio u medije koji njegove navode koriste i zloupotrebljavaju čak i prije najavljene tematske sjednice Opštinskog vijeća, dovodeći pri tome Centralnu banku i njeno rukovodstvo u izuzetno negativan kontekst, uz predstavljanje ove institucije kao `kradljivca Hastahane`“, ističe se u saopštenju.

Iz Banke podsjećaju da su za kupovinu predmetne parcele do sada već platili približno 5,5 miliona KM i uknjižili pravo vlasništva, a da već šest mjeseci Centralna banka trpi znatnu štetu zbog ignorisanja od opštine Centar.

Iz Banke naglašavaju da su sve aktivnosti koje su u postupku kupovine parcele učinjene u potpunosti u skladu s važećim propisima, javno i transparentno, te da parcela koja je vlasništvo Centralne banke nije u zoni nacionalnog spomenika, nego u takozvanom zaštitnom pojasu za koji ne postoji propisana apsolutna zabrana gradnje.

Izuzetno je zabrinjavajući i nekorektan odnos opštinskih vlasti prema zahtjevima Centralne banke. Opština Centar kontinuirano odgađa njihovo rješavanje, kršeći tako zakonske rokove za postupanje, zbog čega smo bili primorani da uputimo žalbe nadležnim institucijama, čije rješavanje očekujemo u narednom periodu“, dodaju iz Banke.

U saopštenju se navodi da trenutna situacija najviše podsjeća na “politički obračun prethodne i trenutne administracije”, u kojem najviše štete trpi Centralna banka.

Izvještaj je trenutno predmet detaljne analize naših pravnih zastupnika i o njemu ćemo se u narednom periodu izjasniti u dijelu koji na bilo koji način utiče na prava Centralne banke, te ćemo po okončanju navedenih aktivnosti donijeti odluke u vezi s daljim postupanjem. Jedno je sigurno – u zaštiti prava i interesa Banke ćemo istrajati“, naglašava se u saopštenju.

Centralna banka BiH je ovo zemljište kupila u decembru 2019. godine u skladu sa važećim propisima i dokumentima opštine Centar sa isključivim ciljem izgradnje poslovnog objekta za potrebe Glavne jedinice Sarajevo, saopšteno je ranije iz ove banke.

Iz Centralne banke su naveli i da je odluka o proglašenju istorijskog urbanog područja Sarajeva nacionalnim spomenikom BiH donesena krajem 2020. godine, skoro godinu dana nakon što je banka kupila zemljište i stekla pravo nad parcelom koja pri tome ovom odlukom nije ni obuhvaćena. Srna

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!