Capital.ba

Višković daje 6,5 miliona KM za paviljon na Jahorini

16.09.2021. / 14:54

JAHORINA – Da bahatom trošenju novca na Jahorini nikad ne dolazi kraj dokaz je i najnoviji tender Vlade Republike Srpske koja planira izdvojiti gotovo 6,5 miliona maraka na gradnju paviljona u sportsko-rekreativnom centru na Jahorini.

jahorini

Foto: OC Jahorina

Ugostiteljski servis Vlade RS raspisao je javnu nabavku za projektovanje, rekonstrukciju, nadogradnju i adaptaciju postojećeg objekta paviljona u sportsko rekreativnom centru na Jahorini po sistemu „ključ u ruke“, a za sve to nude 5,5 miliona KM bez PDV-a odnosno gotovo 6,5 miliona maraka sa uračunatim porezom.

Onaj ko bude želio da se prijavi na ovaj tender mora imati uspješno iskustvo u realizaciji jednog ugovora po principu „ključ u ruke“ u izvedenim građevinskim radovima koji su predmet nabavke i to za period koji nije duži od pet godina u ukupnoj vrijednosti od najmanje 5,5 miliona bez PDV-a.

„Radovi moraju biti okončani u naznačenom periodu da bi ovaj uslov bio ispunjen, a ugovor je mogao biti zaključen i radovi započeti prije tog perioda“, istaknuto je u tenderskoj dokumentaciji.

Kada su u pitanju sami radovi, predviđeno je da ponuđač sruši dijelove konstruktivnih zidova, isječe dio temelja, postavi trokrilne i dvokrilne prozore, ulazna vrata, te izvrši keremičiraske, mašinske, zidarske, tesarske i druge predviđene radove. 

Podsjetimo, kako je CAPITAL ranije pisao jedan od posljednjih u nizu tendera Vlade RS je bio za izgradnju, projektovanje i adaptaciju „Doma Partizan“, kao i dogradnju objekta koji će činiti luksuzni „Hotel Partizan“, a predviđeno je da to zadovoljstvo građane Srpske košta čak sedam miliona maraka. 

Iako je Vlada potrošila gotovo 20 miliona KM na renoviranje i opremanje hotela „Rajska dolina“ na Jahorini, to im nije bilo dovoljno, pa svakodnevno smišljaju nove projekte u koje bi mogli uložiti državni novac. 

Za „Hotel Partizan“ su zatražili da izvođač radova ima najmanje 20 stalno zaposlenih ili angažovanih radnika građevinske struke, kamione, bagere, dostavna vozila i druge mašine.

Nije se bježalo od luksuza na račun građana Srpske, koji se bore sa pandemijom i nezaposlenošću. Predviđeno je, između ostalog, da budući „Hotel Partizan” ima podrum u dijelu ispod SPA centra, prizemlje, tri sprata i potkrovlje.

Skoro 20 miliona za „njihovu“ Rajsku dolinu

Vlada je već potrošila milione na adaptaciju hotela „Rajska dolina” na Jahorini.

Jedna od odluka u samo ovoj godini bila je da se izdvoji sedam miliona maraka iz Budžeta, čime su se ulaganja poreskih obveznika u hotel „Rajska dolina“ primakla cifri od 20 miliona maraka.

Dosadašnja ulaganja pratile su brojne nezakonitosti, od dogovorene nabavke preskupe opreme i preplaćene kuhinje, do namještanja tendera za kristalne čaše.

Vlada RS, koju predvodi SNSD od 2006. godine, potrošila je desetine miliona KM na kritikovani model kupovine privatizovanih preduzeća širom RS. Te kompanije danas su u većim dugovima nego kada ih je vlada kupila državnim novcem i povjerila na upravljanje stranačkim funkcionerima.

Sada, u krizi uzrokovanom pandemijom virusa korona, dok se zadužuje na domaćem i inostranom tržištu kapitala, Vlada troši milione na ugostiteljski sektor i luksuzne hotele u kojima su prošle zime gosti uglavnom bili državni funkcioneri, ali i njihova rodbina.

U situaciji kada privatni hotelijeri nemaju novca da održe poslovanje i njihov biznis dolazi u pitanje, vlast tvrdi da nema novca da im pomogne, a istovremeno troši novac građana da bi se ona bavila tom djelatnošću.

CAPITAL: Bojana Ninković

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!