Capital.ba

Sudovi godinu dana ne mogu da odluče ko je direktor ACED-a

15.09.2021. / 16:00

BANJALUKA – Borbi za prevlast u Agenciji za saradnju, edukaciju i razvoj (ACED), ni nakon više od godinu dana, ne nazire se kraj. Rješenja Osnovnog suda Banjaluka da je izvršni direktor te nevladine organizacije Duško Vučić srušio je Okružni sud, a posljednje takvo je doneseno krajem avgusta, saznaje portal CAPITAL.

ACED

Foto: Capital

Problemi u toj nevladinoj organizaciji počeli su polovinom prošle godine kada je, zbog utvrđenih nezakonitosti, Skupština ACED-a smijenila izvršnog direktora Duška Vučića i na njegovu poziciju imenovala tadašnjeg predsjednika Skupštine Zorana Mićića.

Vučić smjenu nije prihvatio, napravio je novi saziv Skupštine koja ga je ponovo izabrala za direktora, a smijenila Mićića. Sa tom odlukom odlazi u Osnovni sud koji ga upisuje kao direktora.

Tada kreću žalbe Mićića i predsjednice Skupštine Udruženja Verice Kelave.

Zanimljivo je da je prvo rješenje Osnovnog suda, kojim je odobren upis Vučića kao direktora Udruženja, poništio upravo taj sud. U obrazloženju je navedeno da je utvrđeno da Vučić nije mogao podnijeti zahtjev za upis jer je razriješen, a prestalo mu je i članstvo u Udruženju.

Međutim, nakon toga isti sud ponovo donosi isto rješenje, odnosno da je Vučić zakonito upisan, na šta se ponovo žale Mićić i Kelava.

Okružni sud njihovu žalbu prihvata u februaru i postupak ponovo vraća pred Osnovni sud koji ponovo polovinom marta donosi istu odluku, odnosno odobrava upis Vučića za direktora ACED-a.

Slijedi nova žalba Mićića i Kelave koju Okružni sud ponovo prihvata i nalaže Osnovnom sudu da donese novo rješenje.

U posljednjim rješenju Okružnog suda, koje je doneseno karajem prošlog mjeseca, navedeno je da je prvostepeno rješenje nepravilno i nezakonito.

Sud je prihavatio navode iz žalbe da Duško Vučić nije imao ovlašćenje za sazivanje nove Skupštine jer je isključen iz članstva Udruženja, kao i da su toj Skupštini prisustvovali članovi koji su ranije isključeni iz društva, a njom je predsjedavao Dragan Stupar za kojeg nije poznato u kojem svojstvu.

Okružni sud je naložio Osnovnom sudu da pozove Vučića da se izjasni da li su on i drugi isključeni članovi bili ponovo primljeni u članstvo i da nakon toga donese zakonitu odluku.

Mićić za CAPITAL kaže da je Okružni sud sada praktično potvrdio rješenje predsjednice Vanparničnog odjeljenja Osnovnog suda koja je prije godinu dana utvrdila da Vučić nije mogao tražiti bilo kakvu promjenu lica za predstavljanje Udruženja jer nije član Udruženja, niti član Skupštine, niti zaposlen u Udruženju.

„Iz kog razloga je u kasnijem postupku predsjednica Parničnog odjeljenja Biljana Vučetić odlučivala u vanparničnom postupku i poništila rješenje predsjednice Vanparničnog odjeljenja i dva puta davala Vučiću ovlaštenje na osnovu falsifikovanih dokumenata  poznato je samo Osnovnom sudu. Iskreno se nadam da se ovakva praksa više neće ponavljati“, kaže Mićić.

CAPITAL je ranije objavio da je Skupština ACED-a u junu prošle godine smijenila izvršnog direktora Duška Vučića nakon što je utvrdila da je novac ove nevladine organizacije, koja se uglavnom finansira projektima od Evropske unije, uplaćivao na sopstveni račun, da je bez ovlaštenja kupio stan u Beogradu i automobil, te sklapao ugovore o radu i fiktivno u Agenciji zaposlio i suprugu.

Zbog sumnje da je takvim nezakonitim radnjama oštetio ACED za više od 350.000 KM, protiv njega je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) RS krajem prošle godine podnijelo izvještaj tužilaštvu, a tužilaštvo je u maju ove godine pokrenulo istragu.

Na optužbe da je počinio ove nezakonitosti i krivične prijave koje su Zoran Mićić i član Skupštine Udruženja Verica Kelava podnijeli protiv njega, Vučić je odgovorio optužbama na njihov račun i takođe podnošenjem krivičnih prijava.

On tvrdi da su Mićić i Kelava u junu pokušali da „otmu Udruženje kako bi Mićić mogao da upravlja novcem Udruženja, u trenutku kada na računima ima više od 1,4 miliona KM“.

Međutim, kako saznajemo, tužilaštvo je donijelo odluku o nesporovođenju istrage protiv njih dvoje.

CAPITAL: Marina Čigoja Ljubojević

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!