Capital.ba

Postaje li Srpska kockarski Eldorado?

15.09.2021. / 11:40

BANJALUKA – Republika Srpska je u osam mjeseci ove godine od priređivača igara na sreću prikupila rekordnih 41,8 miliona maraka, što pokazuje koliko je ovo tržište važno za njen budžet. Međutim, priređivači poručuju kako institucije ne rade gotovo ništa kako bi im se odužile.

igre na sreću

Foto: Pixabay

Mnogi od njih, zbog mjera na suzbijanju korona virusa, i dalje ne mogu da rade u punom obimu, a na sve to, tvrde, crno tržište cvijeta.

U prilog toj tvrdnji govori i podatak da su inspektori ove godine za osam mjeseci izdali 202 prekršajna naloga zbog nelegalne kocke, što je skoro duplo više nego za cijelu prošlu godinu.

Međutim, u Udruženju priređivača igara na sreću u Republici Srpskoj (UPIS RS) nisu zadovoljni radom inspektora.

Dodaju da situacija na terenu pokazuje da su legalni priređivači suočeni sa izuzetno jakom nelojalnom konkurencijom koju Vlada Republike Srpske i Republička uprava za igre na sreću ne vide, ili neće da vide, te da imaju selektivni pristup.

“Udruženje priređivača igara na sreću u Republici Srpskoj je veoma zabrinuto zbog ovakvog stanja, a naročito zbog izostanka konkretnih aktivnosti nadležnih na suzbijanju pojave koja Srpsku pretvara u kockarski Eldorado. Izrazito smo nezadovoljni selktivnim pristupom nadležnih inspekcijskih organa u kontroli organizovanja raznih oblika igara na sreću, što je dovelo do toga da je broj priređivača znatno veći nego što to pokazuje republički registar koji ažurira Republička uprava za igre na sreću”, poručuju iz tog udruženja.

Pitaju zašto Republička uprava za igre na sreću ne kreira izvještaj u kojem će objektivno predstaviti trenutnu situaciju i probleme sa kojima se suočava industrija igara na sreću zbog nelojalne konkurencije i zašto ne preduzima nikakve mjere da se ta pojava suzbije.

“Takođe, ako je opredjeljenje Vlade Republike Srpske da suzbija nezakonite poslove, rad na crno, crno tržište i izbjegavanje plaćanja poreza i doprinosa, UPIS RS se pita da li Vlada uopšte vidi nelegalne oblike priređivanja igara na sreću u Srpskoj ili ne želi da ih vidi“, kažu legani priređivači.

Ističu kako legalni priređivači prolaze veoma težak, komplikovan i skup put od registracije, sticanja licenci i pribavljanja raznih dozvola kako bi im poslovanje bilo društveno odgovorno i u okvirima zakona.

Sa druge strane, nelojalna konkurenicja ne samo da im umanjuje prihode, nego ih stavlja i u podređen položaj budući da nije opterećena plaćanjem poreza i mnogih drugih dažbina.

“Zbog toga smo veoma osjetljivi na nepravdu koja se ogleda u postojanju velikog broja nelegalnih priređivača igara na sreću koji uspješno izbjegavaju sve zakonske obaveze. Upozoravamo da ovakva situacija proizvodi niz negativnih efekata i utiče na jačanje kriminala, pogoduje preusmjeravanju legalnog novca u sive tokove, uvećava rad na crno, štetno djeluje na maloljetnike i druge ranjivije grupe i stvara atmosferu raspuštenosti i bezakonja koja je opasna po cijelo društvo i državu”, zaključuju u UPIS-u.

CAPITAL: D. Tovilović

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Postaje li Srpska kockarski Eldorado?

    1. Selak

      Cim je Marina Selak otisla na bolovanje prihodi za drzavu su porasli i izdato je duplo vise kazni.
      Pa se pitajte gdje je do sada isao prihod Republici Srpskoj

      • Selak opet

        Pa zato sada obilazi manastire i crkve jer samo jos u boga vjeruje sa ce joj sacuvati pokradeni novac.
        Sramota velika

      • Selak opet

        mozda ce MArini Selak pomoci svakodnevni obilasci manastira i crkava, i Instagram koji to sve prati i biljezi.