Capital.ba

Počinje gradnja novog hotela “Palas” u centru Banjaluke

07.09.2021. / 16:37

BANJALUKA – Banjalučani bi, nakon višedecenijskog čekanja, konačno mogli da vide kako ruglo iz centra grada, nedovršeni dio hotela “Palas”, konačno postaje prošlost. Naime, svjetski poznati arhitekta Hani Rašid, koji je posjetio grad na Vrbasu, ima viziju kako da na ovom mjestu “nikne” moderni hotel.

Foto: Srpskainfo

Danas se moglo vidjeti kako je hotel mogao i trebalo da izgleda, po projektu koji je napravljen još prije 14 godina.

Obje solucije izgledale su moderno, futuristički, sa velikim uređenim prostorom ispred hotela. Sve ono što nedovršeni dio hotela nije sada.

“Banjaluka je predivna, kao i ljudi. Vjerujem da mogu napraviti nešto divno u ovom gradu, da svijetu mogu pokazati ljepote Banjaluke”, poručio je on nakon sastanka sa gradonačelnikom Banjaluke Draškom Stanivukovićem i Filipom Cepterom, vlasnikom kompanije “Zepter International”.

Stanivuković je poručio da nije planirana samo gradnja hotela „Palas“, već i cijelog trga koji podrazumijeva proširenje trga, mijenjanje fasada na okolnim zgradama, te da je razgovarano o onom što Banjalučani čekaju više od 30 godina.

“Dok rješavamo imovinsko-pravna pitanja nastaje projekat. Sve će to znači modernizaciju, ali da zadržimo ono što je duša – krivi sat, park Petar Kočić, biće razmatrano i izmještanje saobraćaja. Uložićemo maksimalne napore da naredne godine sve bude spremno za prve, ozbiljne radove u ovom dijelu grada. Pomjerili smo ovo sa tačke stajanja i u najkraćem roku pretvorićemo u realnost”, istakao je Stanivuković.

Foto: Grad Banjaluka

Filip Cepter je istakao da je njegova firma još prije deset godina htjela da riješi ovaj problem.

“Bilo nam je obećano da će se riješiti neophodna pitanja. Naime, dvije parcele uz hotel ne pripadaju hotelu i na osnovu toga nije postajo legalan način da se to integriše u jednu parcelu da bismo mogli da rušimo i da krećemo sa nečim novim”, naveo je on.

Sada se kreće sa razradom projekta, koji je ranije urađen i odobren od gradskih vlasti, ali zahtjeva prilagođavanje novim trendovima.

“Došli smo na ideju da se cijeli trg uredi. Vlast u Banjaluci treba da sredi male probleme, vjerujem da će uskoro biti gotovo, a onda mi krećemo sa projektom. Biće ovo simbol Banjaluke”, poručio je Cepter. Srpskainfo

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Počinje gradnja novog hotela “Palas” u centru Banjaluke

    1. Boki

      Koliko toga za velike rasprave u tako kratkom tekstu. Prvo, i prethodne vlasti itd. su uzimale sebi za pravo da izmjene neki identitet grada po ličnim interesima (park Petar Kočić) npr. prihvaćen je projekat ćerke gradskog funkcionira, a mi smo ostali sa tim cirkusom. Evo i sada, “izmještanje saobraćaja”, a ja pitam KUDA sa svim tim autobusima jer tu staje gotovo 70% banjalučkih linija. u malu ulicu sa druge strane parka? U uličice iza Doma solidarnosti, oko Tržnice? Ako je ovaj napucani akvarijum gore vizuelni projekat, kako će to biti uklopljeno sa fasadom postojećeg hotela Palas koji je dio identiteta grada, a pored je “bunker look” Boske, onda Gospodska ulica sa svojim stilom. Znači, idemo na kič. Uostalom, kada se završi ona strahota koja se gradi na mjestu “čajevčevog hotela”, tek ćemo vidjeti uostalom šta imamo od grada. Ili kada uguraju nebodera kod “Kozare”. Jasno, ova praksa je stara, nije je Draško donio, dobro je što pokušava da riješi pitanje Palasa jer je to cirkus, sjećam se miniranja prethodnog koji nije statički valjao (negdje prvom polovinom 80ih), ali već je to preambiciozan projekat mijenjanja fasada uokolo? Kako “natjerati” vlasnike na to i uostalom, može li ukus jednog čovjeka (kolikogod dobar ili loš bio) mjerilo izgleda centra grada?

    2. vizionar

      Ovakvi ”investitori”gdje se pojave tu samo korov ubrzano raste.

    3. Bmirko

      Ne zna Stanivukovic sa kim ima posla?

    4. Dragan

      “Sad se kreće u razradu projekta…”

      Dovoljno.