Capital.ba

U SAD otvoreno 235.000 radnih mjesta u avgustu

04.09.2021. / 8:40

VAŠINGTON – U Sjedinjenim Državama je u avgustu 2021. godine otvoreno samo 235.000 novih radnih mjesta, izvjestilo je Ministarstvo rada, što po ocjeni tv stanica CNN i CNBC predstavlja ogromno razočaranje, jer je cifra tri puta manja od očekivanja analitičara.

SAD

FOTO: Pixabay

Ekonomisti koje je anketirala kompanija Dau DŽons predviđali su da će poslodavci otvoriti 720.000 novih radnih mjesta.

Stopa nezaposlenosti se spustila na 5,2 posto u avgustu sa 5,4 procenta u julu, što je u skladu sa procenama.

Ukupan broj novootvorenih radnih mjesta prošlog mjeseca je najniži od januara ove godine i rezultat je pojačanog straha od pandemije i zabrinutosti zbog posljedica koje bi rastući broj slučajeva kovida mogao da ima na, do sada, uglavnom snažan oporavak poslovne aktivnosti.

Slab avgustovski izjveštaj o zapošljavanju mogao bi da pomuti planove Federalnih rezervi, koje odmjeravaju da li da smanje dio ogromnih podsticaja privredi, čiji je iznos povećan nakon izbijanja korona epidemije početkom 2020.

Američko Ministarstvo rada je saopštilo takođe da je revidiralo naviše podatke o broju novih radnih mjesta za prethodna dva mjeseca.

Brojka za jul je povećana na 1,05 miliona novootvorenih radnih mjesta u odnosu na prvobitnu procjenu od 943.000, dok je za jun povećana na 962.000 sa prethodno objalvljenih 938.000.

Plate u SAD su nastavile rast u avgustu, pri čemu su na godišnjem nivou povećane za 4,3 posto, a na mjesečnom za 0,6 procenata.

Stopa učešća radne snage nije se promjenila i iznosi 61,7 odsto, što je i dalje znatno ispod nivoa od 63,3 procenta u februaru 2020, mjesec dana prije proglašenja pandemije.

Zaposlenost je takođe ostala znatno ispod nivoa prije kovida, pri čemu je broj zaposlenih manji za 5,6 miliona radnika, a ukupna radna snaga je manja za 2,9 miliona nego pre pandemije, preneo je CNBC.     Tanjug

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!