Capital.ba

Fondovi prodaju akcije RŽR „Ljubija“ vrijednosti 26 miliona KM

16.08.2021. / 16:14

BANJALUKA – Akcije Rudnika željezne rude (RŽR) „Ljubija“, čija ja vrijednost 26 miliona maraka, biće ponuđene investitorima na Banjalučkoj berzi iduće sedmice, odlučilo je više fondova u Srpskoj koji posjeduju kapital u pomenutom preduzeću.

ržr ljubija

FOTO: Agencije

Penzijski rezervni fond (PREF), Kristal OPPORTUNITY, VIB Fond, BORS, ProfitPlus, VB Fond i Euroinvestment su fondovi koji su spremni da prodaju akcije u RŽR „Ljubija“ za ukupno 26 miliona maraka.

Najviše, odnosno paket od preko pet miliona akcija ima PREF, dok Kristal OPPORTUNITY prodaje oko 3,2 miliona akcija u RŽR „Ljubija“.

Kako je CAPITAL ranije pisao, Investiciono-razvojna banka (IRB) RS ponudiće ove godine na prodaju državni kapital u 10 preduzeća, a na spisku je i RŽR „Ljubija“. Međutim, u najnovijem oglasu na Banjalučkoj berzi za sada nema prodaje akcija IRB-a u RŽR.

Za kupovinu državnog kapitala u tom rudniku ranije su bile zainteresovane kompanije “Israeli Investment Group” i “Arcelor Mittal” iz Luksemburga, a posljednji pokušaj prodaje propao je početkom 2019. godine kada je organizovana aukcija na berzi, ali nijedna od ovih kompanija nije dostavila ponudu.

Prodaja akcija drugih preduzeća

Pored prodaje akcije RŽR „Ljubija“, IRB i društva za upravljanje PREF-om te fondovima „Management Solutions“, „Kristal Invest“, „Polara Invest“ i „Euroinvestment“ organizuju prodaju akcija u još 16 preduzeća.

Metod prodaje je nalogom „sve ili ništa“. Datum prodaje je svakog radnog dana od 23. avgusta do realizacije prodajnog naloga, a najkasnije do 3. septembra 2021. godine.

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!