Capital.ba

RŽR „Ljubija“ imala neznatnu dobit, ali Izrealci ne odustaju od kupovine

05.08.2021. / 16:51

PRIJEDOR -Rudnici željezne rude „Ljubija“ prošlu godinu su završili sa neznatnom dobiti od 63.294 KM, ali i to je veliki pomak s obzirom da su na polugodištu 2020. godine prikazali minus od 670.000 maraka.

ržr ljubija

FOTO: Agencije

Kada je riječ o prihodima, oni su u RŽR „Ljubija“ prošlu godinu iznosili skoro 1,9 miliona KM, dok su rashodi bili oko 1,8 miliona maraka.

Najznačajniji prihodi koje su zabilježili odnose se na prihode od prodaje učinaka povezanim pravnim licima i iznose 335.524 KM, dok su najznačajniji rashodi oni za troškove zarada i ličnih primanja i iznose 981.281 KM.

Broj zaposlenih smanjili su sa 46 na 43.

RŽR „Ljubija“ su u većinskom vlasništvu Republike Srpske preko Akcijskog fonda koji posjeduje 64,9% akcija, Fonda za restituciju – 4,99% i PREF-a koji ima 9,99% akcija.

Podsjećamo “RŽR Ljubija” sa kompanijom “Arcelor Mittal” ima zajedničko preduzeće “Arcelor Mittal Prijedor”, a koje rudari u rudniku Omarska.

Sa druge strane, “RŽR Ljubija” ima još svoja dva rudnika, a to su Ljubija i Tomašica, koji godinama nisu u funkciji.

Investiciono-razvojna banka (IRB) RS oglasila je u martu ove godine na prodaju državni kapital u 10 preduzeća, a na spisku se tada našao i RŽR „Ljubija“.

Izrealci neodustaju od RŽR

Kako saznajemo neuspjela direktna prodaja i aukcija na berzi, nije kraj pokušaja preuzimanja državnog udjela u RŽR „Ljubija“. Ovaj put isti ljudi koji su predstavljali „Israeli Investment Group” sada to pokušavaju učiniti preko američko-kandaskog konzorcijuma Smoother Energy-GEDC, čiji predstavnici poslednjih mjeseci obilaze institucije u Banjaluci. Početkom maja su se sastali i sa predsjednikom Vlade Republike Srpske Radovanom Viškovićem i ministrom energetike i rudarstva Petrom Đokićem sa kojim su kako je zvanično saopštili razgovorali o „potencijalima i resursima u oblastima privrede i energetike kojima raspolaže Republika Srpska, te o mogućnostima investiranja u tim oblastima“.

Za kupovinu državnog kapitala u ovom rudniku ranije su bile zainteresovane kompanije “Israeli Investment Group” i “Arcelor Mittal” iz Luksemburga, a posljednji pokušaj prodaje propao je početkom 2019. godine kada je organizovana aukcija na berzi, ali nijedna od ovih kompanija nije dostavila ponudu. IRB je tada državni kapital ponudila po početnoj cijeni od 69 miliona KM.

Kako je CAPITAL ranije pisao Grad Prijedor na čelu sa SNSD-ovim Daliborom Pavlovićem se oštro usprotivio prodaji akcija rudnika tvrdeći da je to, za Prijedor, strateški važno preduzeće.

CAPITAL: Bojana Ninković

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!