Capital.ba

Odbijen prijedlog za stečaj Instituta za urbanizam Republike Srpske

05.08.2021. / 11:54

BANJALUKA – Vrhovni sud RepublikeSrpske odbio je prijedlog za stečaj Instituta za urbanizam, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske (IUGE), potvrđujući na taj način da je nezakonit pokušaj Vlade da na taj način riješi kolaps ove republičke institucije.

instituta za urbanizam

FOTO: CApital

Podsjetimo, kako je CAPITAL ranije pisao Vlada Republike Srpske je nezakonito gurnula u stečaj Institut za urbanizam, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske (IUGERS) iako je znala ili je morala znati, da se ne može provoditi stečajni postupak nad imovinom pravnog lica čiji je kapital 100 odsto u državnoj svojini, ali je sada očigledno Vrhovni sud Republike Srpske odbio prijedlog za njegov stečaj.

CAPITAL je ranije takođe objavio da su Institucije Republike Srpske među najodgovornijima za stanje u ovom Institutu, čiju su propast uporno pokušavali da fakturišu radnicima.

Iako su imali brojne zakonske instrumente da zaustave urušavanje ove javne ustanove od strateškog značaja, gotovo ni jedan od njih nije iskorišten. Sa druge strane, prema raspoloživoj dokumentaciji do koje je portal CAPITAL ranije došao istražujući sunovrat Instituta, jasno se vidi kako je u presudnim momentima po njegovu sudbinu reakcija jednostavno izostala.

Podsjećamo, Uprava krim policije MUP-a Republike Srpske je prošle godine izuzela obimnu dokumentaciju iz IUGE Republike Srpske, u sklopu istrage koju Republičko javno tužilaštvo vodi protiv sad već bivšeg direktora ove ustanove Stevana Jovanovića i Upravnog odbora, zbog zloupotrebe službenog položaja.

Jovanović je po sopstvenom priznanju poslove sklapao bez ugovora, naplaćivao ih po vlastitom nahođenju, te poslovao sa prijateljima i vlastitim sinom.

Spisak firmi koje su prošlog mjeseca završile u stečaju ili likvidaciji

U Republici Srpskoj su prošlog mjeseca otvoreni likvidacioni postupci ili otvoreni i zaključeni stečajni postupci u preduzećima „Veritech“ Bijeljina, „Agrag-ZV“ Pelagićevo, kao i u firmi „B.P. WOOD“ Foča.

Kada je u pitanju Banjaluka, ovi postupci su otvoreni ili zaključeni u preduzećima “DOMIFLEX” , „MediTek”,“Paralela”, “CASA DE” ,“MIP Pharma R-S”, “Sportski tereni” ,“KRONOS TRADING”,“L&M CO”,“NES 76 TRADE”, “LORD” kao i u firmi “GUMI-CENTAR”, dok je stečajni postupak otvoreni u preduzeću “OKEI COMPANI” iz Laktaša.
U Prijedoru su se navedeni postupci odvijali u preduzeću“NOVA VATROSTALNA”, u “Zubnoj tehnici Banović”, “VOĆE-KOMERC”, kao i u Apoteci “Smilje” iz Kostajnice i firmi “2i2” iz NovogGrada.
Stečaj je zaključen u firmi “Lijevče” iz Petrovog sela, kao i u “TININVESTU” iz Gradiške, dok je otvoren u preduzeću “NEŠO-PROMET” iz Čelinca.
Stečajni ili likvidacioni postupci su takođe otvoreni ili zaključeni u 77 preduzeća u Federaciji BiH, te Brčko Distriktu.

CAPITAL: Bojana Ninković

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!