Capital.ba

Domaćim firmama (ne)dostižan milionski tender MUP-a

03.08.2021. / 13:41

BANJALUKA – Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske raspisalo je tender za nabavku policijskih uniformi i obuće vrijedan 9,6 miliona maraka. Iako je vlast u Srpskoj obećala kako će sve učiniti da domaći tekstilci i obućari dobiju ovaj, za njih važan, a za mnoge i neophodan posao, puno toga ukazuje da mnogi od njih neće moći da se nadmeću.

foto: Agencije

Naime, Vlada Republike Srpske ispunila je ranije obećanje dato privrednicima i ovu nabavku podijelila u lotove, ali uslovi koji su propisani im nikako ne idu na ruku.

Tako se na primjer od dobavljača traži iskustvo u realizaciji ugovora vezanih za nabavku policijskih uniformi ili njenih dijelova, a poznato je kako su samo rijetki po ovom pitanju sarađivali sa policijom.

Takođe, vrijednost traženih ugovora mora da bude najmanje u visini lota na koji određena firma konkuriše.

Primjera radi, ako želite da pravite jakne za policiju, ponuđač u posljednje tri godine mora da ima ugovor vrijedan 2,1 miliona maraka.

To znači da ako do sada niste radili za policiju, ne možete dobiti posao. Kada sam to pročitala vidjela sam da su nam šanse male, a obećali su nam nam kako će to biti posao za domaću privredu i da će se prilagoditi nama“, kaže za CAPITAL direktorica preduzeća „Sana Linea“ Bosiljka Dejanović.

Prema njenoj ocjeni jedini način da domaći privrednici dobiju ovaj posao je da se udruže.

Generalno, nama su ovdje jako male šanse“, zaključila je ona.

Jedan od privrednika koji je insistirao da ostane anoniman, kaže kako je rok za isporuku uniformi od 120 dana jednostavno prekratak.

Samo za nabavku materijala trebaće najmanje dva mjeseca do tri mjeseca jer se sve sirovine uvoze, što znači kako je skoro nemoguće taj rok ispoštovati osim ako tu sirovinu nemate na lageru, a to mogu da imaju samo najveći. Mi smo jednostavno mali igrači za ovakav jedan tender“, ocijenio je on.

Ono što takođe ograničava domaće privrednike je i to što preferencijalni tretman domaćeg više ne postoji što ih stavlja u jako težak položaj kada je konkurencija sa vana u pitanju.

Privrednici u Republici Srpskoj su nekoliko puta sjedali sa predstavnicima Vlade kada je ovaj posao u pitanju.

Tražili su da se kod ovakvih nabavki definiše Pravilnik sa kojim bi se zadovoljile potrebe MUP-a po pitanju kvaliteta, a da usput domaći privrednici na vrijeme znaju od kojih materijala će se oprema raditi kako bi mogli ranije da se pripreme, ali od toga očigledno nije bilo ništa.

Kada je riječ o samoj nabavci, ona podrazumjeva kompletnu uniformu za 4.485 policajaca.

Svaki od njih će dobiti policijsku šapku, po dvije košulje kratkih i dugih rukava, tri majice kratkih rukava, jaknu, troje pantalone, te jedne plitke i jedne taktičke cipele. Takođe zadužiće i po jedan kišni mantili i dvije kravate.

 

CAPITAL: Dejan Tovilović

 

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Domaćim firmama (ne)dostižan milionski tender MUP-a

    1. Objavite ovo. Hvala

      BANJALUKA – Republičko javno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Nebojše Pejovića, sudije Osnovnog suda u Banjaluci, zbog krivičnih djela povreda zakona od sudije ili javnog tužioca i trgovina utjecajem.

      Optužnicom je predloženo i da se osumnjičenom izrekne mjera zabrane vršenja poziva, djelatnosti ili dužnosti.

      Optužnica Pejovića tereti da je 31. decembra 2019. godine, kao sudija Osnovnog suda u Banjaluci, u izvršnom postupku pred tim sudom, na ročištu radi prodaje nekretnina koje su bile predmet izvršenja, od kojih četiri stana u Banjaluci i jedan poslovni prostor, te vikend kuća sa dvorištem u banjalučkom naselju Ivanjska, a u namjeri da ponuđaču advokatu S.V. pribavi imovinsku korist na štetu tražioca izvršenja i izvršenika, spriječio ostala četiri ponuđača da učestvuju u javnom nadmetanju sa obrazloženjem da isti nisu uplatili obezbjeđenje za sve nekretnine koje se prodaju, iako su isti uplatili maksimalni iznos obezbjeđenja od 10.000 KM za učešće u javnom nadmetanju.

      “Nakon otvaranja javnog nadmetanja osumnjičeni je ponudio na prodaju zajedno sve navedene nekretnine za ukupan iznos od 283.400 KM odnosno za jednu polovinu njihove procijenjene vrijednosti u izvršnom postupku, ne dozvoljavajući tom prilikom pojedinačnu prodaju nekretnina i uključivanje u nadmetanje ostalih ponuđača, te utvrdio da samo ponuđač advokat S.V. ispunjava uslove za učešće na nadmetanju i nakon što je isti prihvatio punuđeni ukupni iznos za sve navedene nepokretnosti, osumnjičeni je donio nezakonitu odluku – zaključak kojim se predmetne nekretnine prodaju navedenom ponuđaču za 283.400 KM odnosno za polovinu njihove procijenjene vrijednosti, utičući svojim postupanjem na umanjenje iznosa za prodaju predmetnih nepokretnosti”, navodi se u optužnici.

      U optužnici se dodaje se osumnjičeni tereti i da je od oštećenog S.H. zatražio, a 21. aprila ove godine i primio novčani iznos od 1.000 evra, kako bi koristeći svoj uticaj sudije, garantovao zaštitu i povoljan ishod postupka za privredno društvo u vlasništvu oštećenog u sudskim postupcima koji mogu proizaći nakon što je Okružni privredni sud u Banjaluci donio zaključak koji ne ide u prilog ovom privrednom društvu, a odnosi se na zahtjev za upis u sudski registar.

      Optužnica je proslijeđena sudiji za prethodno saslušanje Okružnog suda u Banjaluci na potvrđivanje