Capital.ba

„Pošte“ potrošile milion maraka na nove radnike

03.08.2021. / 11:16

BANJALUKA – Iako je na skupštinama akcionara često kritikovana zbog prekomjernog zapošljavanja, uprava „Pošta Srpske“ se ne obazire previše na to i nastavlja da prima nove radnike. Za godinu dana broj zaposlenih je povećan za 66, a izdvajanja za plate i naknade za čak milion maraka.

pošte

Foto: Capital.ba

Na kraju prvog polugodišta „Pošte“ su imale 2.529 radnika, dok je u istom periodu prošle godine taj broj bio 2.463.

Dominantno učešće u ukupnim rashodima „Pošta“ imaju troškovi zarada, naknada zarada i ostalih ličnih rashoda koji iznose 23,68 miliona KM. Godinu ranije ti troškovi iznosili su 22,62 miliona KM.

„Vidljivo je da su rashodi po osnovu bruto zarada i naknada u prvih šest mjeseci ove godine veći od ove vrste rashoda u istom periodu 2020. godine, a razlog za to je povećanje broja zaposlenih kao i zapošljavanje pripravnika po programu Zavoda za zapošljavanje“, navode u „Poštama Srpske“.

Iako su se pohvalili da su u prvom polugodištu ostvarili dobit od oko 1,1 milion KM, to očigledno nije dovoljno napunilo kasu ovog javnog preduzeća pa su često morali da koriste pozajmice kako bi mogli da izmire obaveze prema radnicima i dobavljačima.

„Pošte“ su u prvom polugodištu 2021. iskazale dobit od 804.309 KM, a ukoliko se tome dodaju i dobici utvrđeni u kapitalu dobit iznosi oko 1,1 milion KM.

„Prilivi iz aktivnosti finansiranja u prvih šest mjeseci ove godine su veći nego u istom periodu lani jer je preduzeće koristilo u većem obimu overdraft kredite za izmirenje obaveza po osnovu ličnih primanja radnika i izmirenja obaveza prema dobavljačima“, priznali su u „Poštama“.

Preduzeće, takođe, opterećuje i nepokriveni gubitak iz prethodnog perioda koji je na kraju juna iznosio 4,1 milion KM.

Zapošljavanje u „Poštama“ česta je tema na sjednicama Skupštine akcionara. Tako je nedavno, Investiciono-razvojna banka (IRB) RS, kao većinski akcionar, oštro kritikovala politiku uprave preduzeća da svakodnevno zapošljava nove radnike.

Predstavnica IRB-a Dijana Obradović tada je navela da je ukupan broj radnika u „Poštama“ lani povećan za 32, dok je zapravo zaposleno novih 142 radnika.

„Banka skreće pažnju da ovdje nije riječ o zapošljavanju samo novih 32 izvršioca, budući da su mimo njih zaposlena i lica na mjesta radnika kojima je prestao radni odnos po različitim osnovama, tako da je ukupan broj novoprimljenih radnika 142. Na ovaj način sve mjere preuzete u ranijem periodu na snižavanju troškova radne snage su potpuno izgubile značaj“, navela je predstavnica IRB-a Dijana Obradović.

Međutim, uprava se branila time da imaju dosta radnika na bolovanju kao i nepovoljnu starosnu strukturu. Između ostalog, naveli su i da će stimulisati odlazak u penziju radnika i to tako što će im zaposliti nekog od mlađih članova uže porodice.

O zapošljavanju u ovom javnom preduzeću bilo je riječi i na posljednjoj sjednici Skupštine akcionara na kojoj je dato svjetlo upravi da se zaduži devet miliona KM za kupovinu objekta za sorting centar.

Tada je penzijski rezervni fond (PREF) RS naveo da broj zaposlenih, kao i troškovi bruto zarada i naknada i ostali lični rashodi imaju trend rasta i to u značajnom iznosu.

Analiza Transparency Internationala pokazala je da Pošte Srpske“ imaju oko 130 zaposlenih više nego „BH Pošta“ koja ima gotovo 30 miliona veće prihode.

CAPITAL: Marina Čigoja Ljubojević

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!