Capital.ba

Dukić prodao robnu kuću i za sve okrivio radnike „Boksita“

02.08.2021. / 13:00

MILIĆI – Kompanija „Boksit“ prodala je svoju robnu kuću u Milićima preduzeću „Zvorničanka“ iz Zvornika.

Rajko Dukić

FOTO: Ilustracija

Prema ugovoru potpisanom u petak kupac preuzima imovinu, zalihe ali i zaposlene radnike bez prava da ih otpusti u narednih godinu dana, osim u slučaju nepoštovanja radne dužnosti i discipline.

Predsjednik kompanije Rajko Dukić je kao razlog prodaje naveo to što radnici u njoj nisu trošili onoliko novca koliko je on planirao.

Razlog, zašto se kompanija „Boksit“ odlučila na ovo, je činjenica da, pored svih mjera koje sam preduzimao, da se kupuju robe u Robnoj kući, od strane zaposlenih, pod povoljnim uslovima, uključujučujući i kreditne uslove, nije postignut očekivani rezultat. Prisutno je i crno tržište, manje trgovačke radnje, koje rade, kako rade, kao i razni vidovi nelojalne konkurnecije“, kazao je Dukić.

Podsjećamo, Dukić je zaposlenima u kompaniji nametnuo obavezu da 30 odsto plate troše u okviru grupacije. U suprotnom, kažnjavao ih je tako što im je taj iznos nezakonito odbijao od plate.

Nakon što i pored toga nije mogao natjerati radnike da njemu ostavljaju svoju platu, odustao je.

Zbog promjene imovinsko-pravnog statusa Robne kuće, uključujući junsku platu, pa nadalje, neće se vršiti umanjenje zaposlenim, po osnovu obaveze, odnosno potreba, za kupovinom roba, ne samo u okviru Robne kuće, nego uopšte, u okviru kompanije i grupacije. Zaposleni, shodno svojim potrebama i interesu, mogu da kupuju robe koje je, do sada, prodavala Robna kuća, tamo gdje im je povoljnije“, zaključio je Dukić u svojoj instrukciji.

Radnici su slobodni u izboru trgovine, ali ne i u izboru osiguravajuće kuće. Podsjećamo, Dukić je nedavno donio novu “obavezujuću instrukciju” kojom radnike prisiljava da svoje automobile osiguravaju u kompaniji “Drina osiguranje”.

“Boksit” je jedan od četiri suvlasnika “Drine”, zbog čega je Dukiću neshvatljivo da neko od zaposlenih svoj novac troši u drugim osiguravajućim društvima. To za njega nije moralno i nanosi štetu društvu.

Kada je riječ o novom kupcu Robne kuće, u pitanju je preduzeće koje zapošljava 320 radnika i koje je u prošloj godini imalo prihode od 56,8 miliona maraka te 1,2 miliona maraka dobiti.

CAPITAL: D. Tovilović

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Dukić prodao robnu kuću i za sve okrivio radnike „Boksita“

    1. Vedara

      Ima li iko da ovoj bahatosti stane u kraj, nije mu bilo dovoljno sto je maltretirao radnike da kupe njegove knjige vec ih je tjerao i da citaju…sto je previše, previše. Mogao bi mu Visković skrenuti pažnju da malo ohladi, on je nekada radio tamo

      • Kino2

        Pa i Viškovića je natjerao da kupi knjige i počne da čita prvi put pod stare dane

    2. Vladimir

      KOja izrada. Kupio od Duke ???? Pa ti nisi normalan. Majke mi.