Capital.ba

HE na Drini: Od nule do 10 miliona KM dobiti

30.07.2021. / 15:47

VIŠEGRAD – Hidroelektrane na Drini u Višegradu ostvarile su u prvoj polovini ove godine dobit od skoro deset miliona maraka, dok su u prvih šest mjeseci prošle godine bili na nuli

Hidroelektrane na Drini

izvor: Agencije

Prema najnovijem finansijskom izvještaju, ovo preduzeće je najveću razliku, kada su prihodi u pitanju, napravilo u oblasti prihoda od prodaje učinaka povezanim pravnim licima, odnosno isporukom električne energije u sistem Elektroprivrede.

Konkretno, lani su od prodaje učinaka povezanim pravnim licima prihodovali 12,4 miliona KM, a na polugodištu ove godine 27,1 milion maraka.

Ono što je interesantno je da su im se značajno povećali i ukupni rashodi, pa su tako 2020. godine rashodovali 14,2 miliona KM, a u prvoj polovini ove godine 17,7 miliona maraka.

No, povećali su broj radnika, pa su tako u prvih šest mjeseci godine pandemije imali 303 radnika, a ove godine 318.

Samim tim i troškovi zarada i ličnih primanja su im znatno porasli, pa su u prošloj godini u te svrhe izdvojili 4,2 miliona maraka, a ove godine oko pet miliona.

Kako je CAPITAL ranije pisao ovo preduzeće je prošlu godinu završilo sa gubitkom od 11,9 miliona maraka, što je drastično pogoršanje u odnosu na godinu ranije kada su bile u plusu.

Ukupni prihodi „HE na Drini“ lani su iznosili 25 miliona, a godinu ranije 30,9 miliona KM. S druge strane, ukupni rashodi u 2020. bili su 36,2 miliona KM, a u 2019. godini 30,8 miliona KM.

Portal CAPITAL je ranije takođe objavio kako akcionari „Hidroelektrana na Drini“ sumnjaju u opravdanosti finansijskog iscrpljivanja preduzeća kroz izdvajanje velikih novčanih sredstava za dokapitalizaciju hidroelektrane „Bistrica“, zbog čega su glasali protiv planova poslovanja ova dva preduzeća.

Naime, u 2020. godini realizovana je dokapitalizacija HE „Bistrica“ od 4,1 milion maraka čime je osnovni kapital povećan sa 10,2 na 14,3 miliona KM.

Planom za 2021. godinu je bila predviđena dokapitalizacija povećanjem osnovnog kapitala HE „Bistrica“ u ukupnom iznosu od 12,6 miliona KM, od čega se na finansiranje planiranih investicija odnosi devet miliona, a za finansiranje tekućih troškova poslovanja 3,6 miliona KM.

S obzirom na to da su Matično preduzeće i Fond za restituciju vlasnici 80,8 odsto akcija u „HE na Drini, a bili su protiv, planovi poslovanja i „HE na Drini“ i HE „Bistrica“ su „pali“.

Podsjećamo, portal CAPITAL je ranije objavio da „Hidroelektrane na Drini“ planiraju da ove godine dokapitalizuju preduzeće „HE Bistrica“, koje su preuzeli od kompanije „Kaldera“, te da u njega ulože 12,6 miliona kako bi moglo da posluje i da investira.

CAPITAL: Bojana Ninković

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!