Capital.ba

Milunović: Radnicima plaćen topli obrok, samo oni to ne vide

29.07.2021. / 13:04

BANJALUKA – Dok Sindikat uprave Republike Srpske preko poslanika u Narodnoj skupštini Republije Srpske uveliko lobira da se usvoje zakonska rješenja na osnovu kojih bi se zaposlenima u vladi, policiji i prosvjeti vratila naknada za topli obrok i regres izgubljena 2007. godine, Ministar rada i boračko invalidske zaštite Duško Milunović ne pokazuje zainteresovanost za jednu takvu ideju.

Duško Milunović

Duško Milunović, FOTO: Srna

Naprotiv, on tvrdi kako 55.000 radnika zaposlenih u gore navedenim institucijama i ustanova ima topli obrok, ali da ga jednostavno ne vide.

Navedenoj kategoriji radnika nije oduzeto pravo na topli obrok, nego je naknada za topli obrok uračunata u iznos osnovne plate i posebno se ne iskazuje“, kaže ministar Milunović u odgovoru na pitanja koja mu je uputio poslanik Milan Petkoviću.

Petković je ministra Milunovića upozorio da sa ovakvim odgovorom neće biti zadovoljan, ali na njegovovo pitanje o tome da li Vlada Republike Srpske ima u planu da vrati pravo na topli obrok nije dobio konkretniji odgovor.

Međutim, kada se ono što Milunović tvrdi uporedi sa primanjima radnika, ispostavlja se kako veliki broj njih ne zarađuje ni minimalnu platu, pokazuje računica portala CAPITAL.

Za primjer smo uzeli čistačice u republičkim ustanovama koje u prosjeku zarađuju oko 600 maraka mjesečno.

Najniži topli obrok koji se u Republici Srpskoj  može isplatiti je 140 maraka, a najniži regres je u visini minimalne plate odnosno 540 maraka.

Ako se od njenog mjesečnog primanja oduzme topli obrok i regres, a koji na mjesečnom nivou iznosi 45 marka, dolazi se do toga da je njena osnovna plata tek 415 maraka, što je za 135 maraka manje od zagarantovanog minimalca.

Ono što je takođe interesantno je da Vlada Republike Srpske za svoje radnike primjenjuje dvostruke aršine.

Naime, radnici u Elektroprivredi Republike Srpske, Šumama, Željeznicama RS i drugim javnim preduzećima u državnom vlasništvu primaju naknade za topli obrok i regres i njima te naknade ne ulaze u platu.

U Sindikatu uprave Republike Srpske uvjereni su da će njihova inicijativa o vraćanju toplog obroka i regresa biti zakonski definisana jer imaju podršku svih političkih stranaka u Narodnoj skupštini RS, pa i one iz koje dolazi ministar Milunović.

Smatraju kako je on najgori ministar u istoriji Vlade Republike Srpske kada je u pitanju oblast rada i dodaju kako ne poznaje posao na kojem je angažovan.

Suštinski, po nametnutom zakonu platu čini koeficijent složenosti poslova, cijena rada te naknada za topli obrok i regres. Međutim,  taj zakon nije usklađen sa ostalim normama. Plata je jedna stvar, a naknade nešto sasvim drugo. Naknada za topli obrok je trošak ishrane i to ne može biti vrednovano kao rad. Plata bi trebala da se isplaćuje za obavljeni rad, a Vlada je u to uračunala i sve naknade. Tražimo da se jasno definiše šta je plata, šta je topli obrok a šta je regresi da se nepravda ispravi”, kaže predsjednik sindikata Božo Marić.

CAPITAL: Dejan Tovilović

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Milunović: Radnicima plaćen topli obrok, samo oni to ne vide

    1. dragan

      Topli obrok? Sta treba pasulj ili grasak obezbjediti sa kiselim kupusom?… dajte molim vas, komunizam i njihove termine smo odbacili prije 30 godina. Ima plata koja treba da bude minimalna 900-1000KM i u to ti je sve uracunato sa doprinosima i porezima 50% na isplatu.

      • Radovan

        Austrija nikad nije bila komunistička, pa u kolektivnim ugovorima kod njih postoje Regres i Bozicnica koje zovu 13. i 14. plata te za svake navršene 2 ili 3 godine rade imaju povećanje plate, sto je ekvivalento našem minulom radu. Da ne pričam o dečijem dodatku od oko 200 evra koje država garantuje i isplaćuje mjesecno za svako dijete. Svaka cast ovom sindikatu koji se bori za prava svojih radnika, a ne kao ostali sindikati koji su pretvorili u organizacije za distribuciji jeftinih svinjskih politiku. Dok je ovakvih kao ovaj ministar i dragan koji prodaju m.da pod bubrege, narod ce nam odlaziti u Austrija, Nemačku, Slovenija,… da se “pati”

    2. Ekonomista1

      Žalosno je što je čovjek u pravu.
      Dobro rješenje bi bilo da zakon propiše da je poslodavac pored osnovne plate dužan da sa radnikom ugovori dodatne isplate, topli obrok, regres, prevoz. Ovako poslodavci imaju slobodu da to sve ukalkulišu u osnovnu platu, to je zanjih raj.
      Naravno radnici bi se trebali boriti i za platne razrede i u privatnom i javnom sektoru. Nerealno je da radnik na radnom mjestu gdje je potrebno imati visoko obrazovanje bude prijavljen na 550 KM kao i radnik sa srednjom školom.

    3. Marko

      Čist primjer da danas svaka budala može biti ministar.
      Imate, a ne vidite! Dobro nije pitao je li vjerujete meni ili svojim očima?