Capital.ba

OC „Jahorina“ se ne osvrće na žalbe: Dali milionski posao „Leitneru“ uprkos žalbenim postupcima

27.07.2021. / 13:24

JAHORINA – Olimpijski centar Jahorina dao je italijanskom preduzeću „Leitner“ ugovor vrijedan 17 miliona maraka za izgradnju šestosjedne žičare na lokaciji Rajska Dolina na Jahorini, iako je u toku bio žalbeni postupak drugih ponuđača, te su imali obavezu da obustave postupak nabavke do donošenja rješenja Kancelarije za žalbe BiH.

Jahorina

FOTO: OC Jahorina

Ovakvim postupkom je OC Jahorina prekršio Zakon o javnim nabavkama BiH jer nije ispoštovao suspenzivno dejstvo žalbe, odnosno činjenicu da se nabavka ne smije provoditi,ugovori i okvirni sporazumi se ne smiju zaključivati i izvršavati ukoliko je u toku žalbeni postupak.

Naime, firme „TNT“ i „Daos“ iz Banjaluke uložile su žalbe na pomenutu nabavku, ali je OC Jahorina žalbu „TNT“ ocijenila nedopuštenom, a po pitanju žalbe „Daosa“ su se izjasnili da je nesnovana.

Nakon ovakvog postupka OC Jahorina u „Daosu“ se žalili da im je Olimpijski centar onemogućio pravnu zaštitu, dok su u firmi „TNT“ izjavili žalbu na zaključak o nedopuštenosti njihove žalbe.

Kancelarija za razmatranje žalbi BiH je usvojila obe žalbe tih firmi.

Pojašnjenja radi, 2. novembra prošle godine OC Jahorina je objavio obavještenje o nabavci isklopive šestosjedne žičare po sistemu „ključ u ruke“ na lokaciji Rajska Dolina za koju su bili spremni platiti 17 miliona maraka.

Prema saznanjima CAPITAL-a preduzeća „TNT“ i „Daos“ iz Banjaluke su Olimpijskom centru uložila žalbu na ovu nabavku.

Ugovorni organ, odnosno OC „Jahorina“ je 29. decembra prošle godine donio Zaključak kojim je žalbu preduzeća „TNT“ odbacio kao nedopuštenu, nakon čega je ta firma uputila žalbu na ovakav zaključak. Ta žalba je usvojena, a predmet je vraćen Olimpijskom centru na ponovni postupak, odnosno na ponovno odlučivanje o žalbi.

U Olimpijskom centaru su pojašnjavajući, zašto su žalbu ocijenili nedopuštenom istakli da firma „TNT“ nije preuzela tendersku dokumetaciju sa Portala javnih nabavki, čime, kako ističu, ne mogu biti aktivno legitimisani, nemaju pravni interes i ne mogu biti stranka u postupku javne nabavke.

Takođe su dodali da su mišljenja da, obzirom da ponuđač osim što nije stranka u postupku nema namjeru učešća u istom, obzirom da se ne bavi djelatnostima koje su predmet nabavke.

S druge strane, u Kancelariji za razmatranje žalbi naglašavaju da se stepen uvjerenosti u pravno stanje ne može iskazivati formulacijom „mišljenja smo“.

„Ugovorni organ kao razlog odbacivanja žalbe navodi činjenicu da žalilac nije preuzeo tendersku dokumentaciju sa Portala javnih nabavki, pri čemu ne samo da ne iznosi konkretnu činjeničnu osnovu koja upućuje na zasnovanost njegovog stava o navedenom spornom pitanju, već pri tome propušta činjenično stanje utvrditi u zadovoljavajućoj mjeri“, obrazložili su u Kancelariji za razmatranje žalbi BiH.

U slučaju firme „Daos“, Kancelarija je donijela rješenje kojim je naložila Olimpijskom centru da „utvrdi postojanje procesnih pretpostavki na strani žalioca“.

Smatraju da je ugovorni organ propustio da utvrdi da li je žalba blagovremena, dopuštena i izjavljena od ovlašćenog lica, a kako je već napomenuto, i žalbu ove firme su usvojili.

Damjan Ožegović iz organizacije Transparency international BiH pojašnjava da je u konkretnim slučajevima Kancelarija utvrdila da je OC Jahorina zapravo onemogućio pravnu zaštitu žaliocima.

„U prvom slučaju (Daos) je Kancelarija za žalbe utvrdila da je ugovorni organ propustio potpuno raspravljanje i izvođenje dokaza u cilju zasnivanja sumnje u nedostatak procesnih pretposatvki, odnosno nije utvrdio da li je žalba blagovremena, dopuštena i izjavljena od ovlaštenog lica već je u jednom slučaju osporio aktivnu legitimaciju žalioca, dok je u drugom slučaju ne spori, te mu je Kancelarija za žalbe naložila da ispita spronu procesnu pretpostavku“, istakao je Ožegović.

Ožegović naglašava da je Kancelarija ustanovila da je ovakav pristup ugovornog organa nejasan i dovodi u pitanje svoje tvrdnje konfuznim i kontradiktornim izjašnjenjima.

„U drugom slučaju (TNT) je Kancelarija utvrdila da je ugovorni organ takođe propustio ispoštovati pravila postupka i poništio je njegov Zaključak kojim je OC žalbu ponuđača odbacio kao nedopuštenu. Na ovaj način je KRŽ ugovornom organu vratila predmet na ponovni postupak, odnosno naložila mu je da ponovo odlučuje po žalbi ponuđača“, navodi Ožegović.

Govoreći o suspenzivnom dejstvu žalbe Ožegović nagalašava da izjavljena žalba odgađa postupak javne nabavke, zaključenje ili izvršenje ugovora o javnoj nabavci do donošenja odluke Kancelarije za razmatranje žalbi.

„Ugovorni organ kada zaprimi žalbu utvrđuje blagovremenogst, dopuštenost i da li je izjavljena od ovlaštenog lica, a razmatrajući žalbu, ukoliko utvrdi da je djelimično ili u cjelosti osnovana može svojim rješenjem ispraviti radnju, zamjeniti odluku ili rješenje drugim ili poništiti postupak javne nabavke. Ako utvdi da žalba nije osnovana, ugovorni organ je sa svojim izjašnjenjem i kompletnom dokumentacijom mora proslijediti Kancelariji za razmatranje žalbi“, precizirao je Ožegović.

Kako je dodao, dok KRŽ ne riješi po žalbi ne može se zaključiti ugovor, te dok traje postpuak po žalbi ne smiju se preduzimati nikakve dalje radnje već se postupak obustavlja do odluke Kancelarije, a Zakon propisuje novčane kazne za neizvršavanje oduke ovog organa.

Takođe, kako saznajemo, iako je „Leitner“ ponudio rok isporuke od devet dana da će izgraditi žičaru, prema našim saznanjima radovi i nakon pet mjeseci, još uvijek traju. Važno je napomenuti da se rok od devet dana koji je dao izabrani ponuđač bodovao sa 40 odsto.

S druge strane, predsjednik nadzornog odbora OC Jahorina Nedeljko Elek u izjavi za CAPITAL tvrdi da se jedna od firmi koje su se žalile bavi proizvodnjom namještaja, a da je vlasnik druge firme „frizer iz Banjaluke“,te da ta preduzeća nemaju nijedan uslov da konkurišu za tako nešto.

„Posljednji put kada se desilo takvo nešto, kada su konkurisale firme koje ne ispunjavaju uslove da se prijave na tender, završili su u zatvoru i osoba iz Komisije za žalbe i ti što su im to dosudili, tako da oni nisu ispunili nijedan uslov da se uopšte prijave na tender, niti su preuzeli tendersku dokumentaciju,tako da je to budalaština i uvijek ćemo postupiti na isti način i nećemo dozvoliti da nas iko reketira“, poručio je Elek.

Na konstataciju novinara portala CAPITAL da postoji rješenje Kancelarije za žalbe BiH kojim su usvojene žalba preduzeća „TNT“ i „Daos“ polovinom maja, Elek je istakao da uputimo zvaničan upit Olimpijskom centru, što smo i učinili, te ćemo po dobijanju odgovora isti objaviti.

Podsjetimo, kako je CAPITAL ranije pisao OC Jahorina je posao izgradnje žičare vrijedan 17 miliona maraka povjerio italijanskom preduzeću „Leitner“, i to nedugo nakon što im je isto to preduzeće izgradilo gondolu „Javor-Partizan“ vrijednu 16 miliona KM.

CAPITAL: Bojana Ninković

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!