Capital.ba

Nova propast „Famosa“: Strateški partneri Vlade likvidiraju firmu

27.07.2021. / 12:20

– Na imovini „Famosa“ prije šest godina formiran „Mofas“ kojem sada prijeti gašenje
– Radnici za sutra najavili proteste ukoliko Vlada ne ponudi rješenje

 

BANJALUKA – Preduzeće „Mofas“ iz Istočnog Sarajeva, koje je prije šest godina Vlada RS formirala sa investitorima iz Njemačke i Tešnja na imovini nekadašnjeg giganta „Famosa“, već desetak dana ne radi, a vlasnici planiraju da pokrenu proces likvidacije, saznaje portal CAPITAL.

Mofas

Foto: Capital.ba

Preduzeće „Mofas“ formirano je 2015. godine na imovini „Famosa“. U novoformiranom preduzeću 49 odsto vlasništva ima „Famos“, koji je u većinskom vlasništvu RS, firma „Paul Bernhardt“ ima dva odsto, njen vlasnik Otte Dirk 24 odsto, dok Šefik Husaković iz Tešnja ima 25 odsto.

Predstavnici Vlade RS tada nisu propuštali priliku da istaknu ulogu Vlade u pronalasku strateškog partnera i da pohvale rad novog preduzeća.

Ipak, šest godina kasnije slika je potpuno drugačija. Preduzeće je pred gašenjem, a radnici koji od institucija Srpske traže pomoć za sada dobijaju samo obećanja.

Iako je već kraj jula, radnici „Mofasa“ primili su pola majske plate, dok im se porezi i doprinosi, kako navode, ne uplaćuju od avgusta 2018. godine.

Međutim, osim plate i po, koliko im trenutno duguje „Mofas“, radnici potražuju i 28 plata od „Famosa“, odnosno ukupno 1,75 miliona KM, koje im nikad nisu plaćene, kao i pet plata iz vremena kada se formirao „Mofas“.

Predsjednik Sindikalne organizacije „Mofasa“ Zoran Lazarević za CAPITAL potvrđuje da ne rade već desetak dana i da su ih suvlasnici iz Njemačke i Tešnja obavijestili da žele da pokrenu „brzu likvidaciju preduzeća“.

„Trenutno uopšte ne radimo, iako za jedan pogon imamo posla i narudžbe od oko 800.000 evra. Međutim, vlasnici iz Njemačke i Tešnja su isključivi i žele što prije da likvidiraju preduzeće. Obrazloženje koje nam je vlasnik iz Njemačke dao je da smo njegovoj firmi isporučili proizvode lošeg kvaliteta, što je nanijelo štetu njemu i njegovoj kompaniji“, kazao je Lazarević.

Lazarević prizanje da se desio jedan propust sa dijelovima koji su isporučeni u Njemačku, ali kaže i da je to brzo popravljeno. Navodi i da od svih ostalih kupaca imaju dobre ocjene za kvalitet, te da samo njihov suvlasnik nije zadovoljan.

Vlada obećava restrukturisanje preduzeća, radnici najavljuju proteste

O svim problemima u ovom preduzeću informisali su i Vladu RS, koja je jedan od suvlasnika, iz koje su ih uvjeravali da će naći način da riješe problem.

Na posljednjem sastanku koji je polovinom jula održan u Ministarstvu privrede i preduzetništva RS, radnicima je rečeno da je rješenje da se ide u restrukturisanje preduzeća.

„Dali su nam obećanje da će to pitanje biti na prvoj sjednici Vladem nakon što se premijer vrati sa godišnjeg odmora“, kaže Lazarević.

Ipak, radnici koji su već jednom ostali bez plata, obećanjima više ne vjeruju. Na zboru radnika, koji je održan krajem prošle sedmice, donijeli su zaključak da će, ukoliko im nadležni do danas ne dostave pisanim putem moguća rješenja, već sutra organizovati proteste.

S druge strane, na dopise radnika odgovorila su preostala dva suvlasnika –  Otte Dirk i Šefik Husaković.

Vladini partneri lopticu prebacuju na Vladu

U dopisima koji su u posjedu CAPITAL-a optužuju Vladu za potpuni nedostatak interesovanja za ovo preduzeće i za probleme u koje su zapali.

Tako Šefik Husaković u dopisu navodi da je potrebno naći način za likvidaciju uz najmanju moguću štetu kao i da „onima koji nisu na vrijeme izvršavali postignute dogovore ide na dušu ovo što se dešava sa ’Mofasom’“.

„Sada kada je za sve kasno, apelujem da se hladne glave traži rješenje za likvidaciju uz najmanju štetu. Nema tih para, niti podrške koja bi vas u sadašnjoj situaciji ponovo mogla izvesti na zelenu granu“, naveo je Husaković u dopisu radnicima.

Petričević: Kupili smo 20 dana mira

Šefik Husaković i Otte Dirk su u dopisu radnicima naveli i da su u više navrata upozoravali Vladu RS na probleme pravne prirode koji opterećuju „Famos“, ali da ne vide rješenje.

„Sa stavom Vlade RS, kao i riječima ministra  Petričevića koji je u Doboju 30.10.2020. godine rekao „bar smo kupili 20 dana mira“, ne vidimo svjetlo na kraju tunela“, naveli su oni.

U drugom dopisu koji su zajedno uputili radnicima, Husaković i Otte Dirk navode „da dobro razumiju brigu svojih saradnika jer su i oni vrlo nezadovoljni situacijom“. Glavnog krivca za probleme u „Mofasu“ vide u „Famosu“ koji postoji samo na papiru, a ima 49 odsto vlasništva u „Mofasu“, odnosno Vladi RS.

„Vlada RS je imala šest godina da taj problem riješi, ali i pored brojnih obećanja to nije učinila. Najveći akcionar – „Famos“ nije prisustvovao nijednoj Skupštini društva u proteklih šest godina i stoga ne ispunjava svoje dužnosti kao akcionar. Takođe, i radnici su značajno uključeni u loš razvoj „Mofasa“. Brojne reklamacije nastale zbog lošeg rada rezultirale su gubitkom povjerenja kupaca u kvalitet robe iz „Mofasa“, naveli su oni u dopisu.

Zanimljivo je da su kao opravdanje za nedolazak u preduzeće naveli da nisu vakcinisani, iako BiH time ne uslovljava strane državljane, a za povratak u njihovu državu dovoljan im je negativan PCR test.

Ministarstvo: Nisu nam jasne namjere vlasnika privatnog kapitala

S druge strane, u Ministarstvu privrede i preduzetništva RS tvrde je Vlada u prethodnom periodu podržavala radnike ovog privrednog subjekta u finansijskom smislu, kao i kroz druge redovne aktivnosti, dok za saradnju nisu bili njihovi partneri.

„Uprkos činjenici da je riječ o privrednom subjektu sa većinski privatnim kapitalom, Vlada RS i Ministarstvo privrede i preduzetništva su imali potpuno razumijevanje, te u kontinuitetu bili na raspolaganju rukovodstvu kompanije i predstavnicima sindikata radnika“, rekli su za CAPITAL u Ministarstvu na čijem čelu je Vjekoslav Petričević.

Dodali su da je, u cilju prevazilaženja poslovnih izazova nastalih u ovom preduzeću, formirana radna grupa Vlade RS, koja je aktivno radila na pronalasku mogućih modaliteta za prevazilaženje poteškoća u ovom privrednom subjektu.

„Takođe, Ministarstvo privrede i preduzetništva je imalo kontakte sa vlasnicima privatnog kapitala, koji se u pogledu te komunikacije nisu odazvali, te nam trenutno nisu u potpunosti jasne njihove namjere i vizije. Vlada i Ministarstvo stoje i dalje na raspolaganju rukovodstvu i sindikatu kompanije, kako bi se uz nastavak dijaloga i kroz postojeća zakonska rješenja zaštitila prava radnika“, kazali su u Ministarstvu.

„Mofas“ je trenutno i bez uprave, s obzirom na to da su direktor i njegov zamjenik podnijeli ostavku.

Da je u ostavci potvrđuje za  CAPITAL i direktor Milivoje Gutalj. Razlog zbog kojeg firma ne radi, kaže, je nedostatak novca jer nijedna banka ne želi da ih kreditira.

„Od 2019. godine radimo u otežanim uslovima. Razlog za to je nemogućnost dobijanja kredita zbog strukture kapitala kod osnivača. „Famos“ sa 49 odsto ima najveći udio u „Mofasu“, ali on postoji samo na papiru, bez organa upravljanja i zbog toga je kod banaka ztvoren put“, rekao je Gutalj.

„Mofas“ je prvih godina dobro radio, a prošlu godinu su završili u minusu od 1,2 miliona KM.

CAPITAL je još prije nekoliko godina pisao da je zemljište „Famosa“, vrijedno nekoliko miliona maraka, prešlo je u vlasništvo „Mofasa“ novoformiranog preduzeća na imovini „Famosa“, iako je ugovorom o osnivanju bilo precizirano da „Mofas“ preuzme samo mašine i proizvodnu halu, ne i zemljište.

CAPITAL: Marina Čigoja Ljubojević

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!