Capital.ba

Rusima propao plan da prodaju hrvatski gas iz Rafinerije Brod

19.07.2021. / 12:44

BROD, TREBINJE – Rafinerija nafte u Brodu prirodni gas iz Hrvatske koji će dobijati kroz privatni gasovod moći će koristiti isključivo za vlastite potrebe. To se nije svidjelo ruskim vlasnicima koji su pored gasifikacije rafinerije, planirali gas prodavati trećim licima, na tržištu BiH, saznaje portal CAPITAL.

rafinerija nafte brod

Foto: Capital.ba

Naime, Rafinerija je od Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske (RERS) dobila dozvolu za korištenje gasovoda, ali ne za sve namjene koje su željeli.

Direktni gasovod se može koristiti isključivo za potrebe snabdijevanja prirodnim gasom Akcionarskog društva „Rafinerija nafte Brod“, kao krajnjeg kupaca prirodnog gasa u skladu sa propisima“, stoji u Rješenju RERS-a o izdavanju odobrenja.

Podsjećamo, u Rafineriji je izgrađena gasna sabirna kompresorska stanica sa kapacitetom od 40 miliona metara kubnih za komprimovani (sabijeni) gas.

Taj gas je trebao da se dalje isporučuje krajnjim potrošačima, ali od toga, bar za sada očigledno neće biti ništa.

U RERS-u pojašnjavaju kako direktni gasovod ne može postati dio gasnog sistema, jer mu to nije namjena.

Direktnim gasovodom može se vršiti snabdijevanje prirodnim gasom samo krajnjeg kupca, odnosno kupaca koji kupuje prirodni gas za vlastite potrebe, jer bi u suprotnom kupovina prirodnog gasa bila u svrhu preprodaje odnosno obavljanja tržišne djelatnosti, čime bi direktni gasovod izgubio svoj status i postao gasni sistem ili jedan njegov dio, te bi se prilikom izgradnje i korišćenja i tretirao kao gasni sistem“, navodi se u njihovom rješenju.

Vlasnici Rafinerije se žalili pa odustali

Izvor CAPITAL-a kaže kako su vlasnici Rafinerije na ovo rješenje bili uložili prigovor, ali da su ga povukli nakon što im je iz RERS-a sugerisano da će biti odbijeni.

U RERS-u su i razjasnili po kom osnovu je Rafinerija krenula u projekat gasifikacije.

Naime, Zakonom o gasu je propisano da u slučajevima kada snabdjevač prirodnim gasom i kupac namjeravaju potpisati ugovor o snabdijevanju, a ne mogu dobiti pristup transportnom ili distributivnom sistemu mogu izgraditi direktan gasovod, uz prethodno odobrenje Regulatorne komisije.

To se upravo desilo u slučaju Rafinerije.

Oni su od „Gas prometa“ sa Pala, inače zaduženog za transport gasa u Republici Srpskoj tražili da se priključe na gasni sistem, ali kako nije bilo uslova, iskoristili su zakonsku odredbu koja im je omogućila da grade direktni gasovod.

Podsjećamo, sporazum o gasifikaciji Rafinerije je potpisan u maju 2019. godine, a njime je predviđena izgradnja gasovoda i priključenje na gasni transportni sistem Hrvatske, dok je za snabdijevanje određena firma “Crodux plin”.

Cilj projekta je bio da se prirodni gas koristi za proizvodnju u rafineriji, a što značajno utiče i na zaštitu životne sredine i smanjenje zagađenja.

Međutim, ovaj projekat je naišao na veliko negodovanje javnosti, pogotovo iz Federacije BiH gdje su smatrali kako je je riječ o interkonekciji dvije zemlje zbog čega se projekat po njihovoj ocjeni trebao ugovarati na državnom nivou, a ne nivou entiteta, kako je to ovdje bio slučaj.

U javnosti se velika prašina digla i u martu ove godine kada su pod okriljem noći ispod rijeke Save, inače državne granice, položene plinovodne cijevi.

Granična policija je po zahtjevu ministarstva bezbjednosti BiH pokrenula istragu, ali javnost o bilo kakvim rezultatima nije upućena.

Rafinerija nafte Brod, obustavila je proizvodnju 9. januara 2019. godine.

Prethodila je eksplozija na jednom postrojenju iz oktobra 2018. godine kada je poginuo jedan radnik.

Završetak izgradnje gasovoda i početak industrijske aktivnosti u Rafineriji nafte u Brodu planiran je u narednim mjesecima.

CAPITAL: Dejan Tovilović

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!