Capital.ba

Kako „Pošte“ stimulišu: “Idite u penziju, zaposlićemo vam člana porodice”

08.07.2021. / 12:40

– Briljantna ideja izvršnog direktora Vučete da se smanje troškovi za plate nije otpuštanje viška radnika, već novo zapošljavanje
– IRB oštro kritikovala politiku zapošljavanja uprave „Pošta“

BANJALUKA – Uprava „Pošta Srpske“ odlučila je da stimuliše odlazak u penziju radnika koji ispunjavaju uslove za to, tako što će im zaposliti nekog od mlađih članova uže porodice, saznaje portal CAPITAL.

pošte srpske

Foto: Capital.ba

Revolucionarnu ideju saopštio je izvršni direktor „Pošta“ Milenko Vučeta nakon što je Investiciono-razvojna banka (IRB), kao većinski akcionar, na nedavno održanoj sjednici Skupštine akcionara, oštro kritikovala politiku uprave preduzeća da svakodnevno zapošljava nove radnike.

U odbranu uprave prvi je stao Vučeta koji je istakao problem bolovanja i starosne strukture radnika u preduzeću.

Pokazatelji govore  da je kolektiv  u Poštama Srpske star, s obzirom na to da veliki broj radnika ima više od 55 godina. Imajući to u vidu, uprava je odlučila da  stimuliše odlazak u penziju radnika koji ispunjavaju uslove, a imaju tri ili više godina do penzije, s tim da se tom radniku zaposli u preduzeću neko od  mlađih članova uže porodice koji ispunjava uslove“, rekao je Vučeta.

On je izračunao da bi preduzeće tim dobilo podmlađivanje kolektiva, smanjenje izdataka za bruto plate, „jer nije isti  obračun bruto plate za starijeg i za mlađeg radnika, kao i povećanje kvaliteta izvršenja usluge zapošljavanjem mlađe radne snage.

O zakonitosti ovakvog zapošljavanja, ipak, nije govorio.

„Pošte“ lani zaposlile 142 radnika

Inače, predstavnica IRB-a Dijana Obradović je na Skupštini akcionara kritikovala upravu zbog podatka da je ukupan broj radnika povećan za 32, dok je zapravo zaposleno novih 142 radnika.

Banka skreće pažnju da ovdje nije riječ o zapošljavanju samo novih 32 izvršioca, budući da su mimo njih zaposlena i lica na mjesta radnika kojima je prestao radni odnos po različitim osnovama, tako da je ukupan broj novoprimljenih radnika 142. Na ovaj način sve mjere preuzete u ranijem periodu na snižavanju troškova radne snage su potpuno izgubile značaj“, navela je predstavnica IRB-a Dijana Obradović.

Radnici zabrinuti zbog zaduženja za sorting centar

Zbog stanja u preduzeću i plana uprave da zaduži preduzeće za devet miliona KM kako bi kupili objekat za sorting centar zabrinuti su i u Sindikatu „Pošta“ čiji su predstavnicu tim povodom imali sastanak sa predstavnicima Ministarstva saobraćaja i veza RS.

Direktor „Pošta“ Miladin Radović je rekao da preduzeće ne može ići naprijed pa ni povećavati platu ukoliko se ne bude investiralo i da im je, zbog povećanja posla, neophodna izgradnja sorting centra da bi postali konkurentni sa drugim poštanskim operaterima.

Slažem se da Sindikat ima bojazan za isplatu plata ukoliko se pristupi kupovini ili izgradnji objekta za sorting centar, ali svi parametri poslovanja pokazuju da  se poslovanje preduzeća odvija u pozitivnom smjeru“, rekao je Radović.

Posebno je naglasila nastavak trenda povećanja troškova radne snage koji su i do sada predstavljali jedan od najvećih problema u radu preduzeća. Istakla je da je društvo lani uvedeno u negativnu zonu poslovanja, da je likvidnost pogoršana te da „Pošte“ čak nisu imale novca ni da plate poreze i doprinose na plate za oktobar i novembar 2020. godine.

IRB nije zadovoljna nastavkom trenda rasta troškova radne snage koji dostižu 66 odsto svih troškova, kao i ulaskom u negativnu zonu poslovanja, kako iz osnovne djelatnosti, tako i ukupno. Banka uvažava teškoće u poslovanju koje utiču na rad društva, ali smatra da postoji značajan prostor za unapređenje poslovanja, prevashodno uz kvalitetno upravljanje ljudskim resursima i rashodima, zaključila je Obradović.

Direktor „Pošta“ Miladin Radović se pravdao da su „Pošte“ u jednoj sedmici imale 323 radnika na bolovanju, zbog čega su prisiljeni primati nove radnike kako bi se proces rada mogao nastaviti.

Da opravdanje direktora, ipak, i nema uporište u činjenicama, pokazuje analiza Transparency Internationala prema kojoj „Pošte Srpske“ imaju oko 130 zaposlenih više nego „BH Pošta“ koja ima gotovo 30 miliona veće prihode.

Od 2015. godine broj zaposlenih radnika u „Poštama Srpske“ povećao se za 208, izdvajanja za plate povećala su se za 6,8 miliona maraka a ovo javno preduzeće koje je te 2015. imalo dobit od pola miliona u 2020. godini iskazalo je gubitak od 1,8 miliona KM. Iako se bave istim poslom „Pošte Srpske“ imaju i znatno veće iznose sumnjivih i spornih potraživanja od BH Pošta.

CAPITAL: Marina Čigoja Ljubojević

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Kako „Pošte“ stimulišu: “Idite u penziju, zaposlićemo vam člana porodice”

    1. Jovo

      Nepotizam potpuno legalan cak i pozeljan .
      Jesmo dotakli samo dno .