Capital.ba

I Inspektorat RS koristi Čajniče da nabavi gorivo od „Nestro Petrola“?

24.06.2021. / 15:51

BANJALUKA – Inspektorat Republike Srpske, na čijem je čelu Milovan Krčo objavio je tender za nabavku goriva vrijedan gotovo 130.000 maraka, primjenjujući recept ostalih institucija kako bi bio izabran ruski “Nestro Petrol”. I Inspektorat zahtijeva da ponuđač ima benzinske pumpe na čak 39 lokacija, ali ono što je važno je da jedna od njih bude i u Čajniču, opštini u kojoj samo „Nestro Petrol“ ima benzinsku stanicu.

Inspektorat RS

FOTO: Nezavisne novine/Inspektorat RS

Podsjetimo, nedavno je poništen postupak nabavke goriva Narodne skupštine Republike Srpske jer je nakon žalbe firme „Naftaco“ utvrđeno da je NSRS pogodovala „Nestro Petrolu“.

Utvrđeno je da je NSRS favorizovala rusku kompaniju upravo tako što su kao jednu od lokacija naveli Čajniče gdje samo „Nestro“ ima benzinsku stanicu, čime su svi ostali ponuđači bili diskvalifikovani.

I Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS je takođe tražilo da jedna od lokacija na kojima ponuđač mora imati benzinsku pumpu bude Čajniče, te je taj postupak obustavljen do okončanja žalbe „Hifa Petrola“.

Ono što je interesantno kod tendera Inspektorata RS, jeste da su tražili da ponuđač ima pumpu i u Goraždu gdje „NestroPetrol“, prema dostupnim podacima sa interneta,nema benzinsku stanicu.

Nejasno je zašto Inspektorat naglašava da su mjesto isporuke robe benzinske stanice na teritoriji Republike Srpske, a kao jednu od lokacija navode Goražde, koje se nalazi u Federaciji BiH.

Jedini logični odgovor je da je došlo do greške prilikom izrade tenderske dokumentacije, pa su možda u Inspektoratu kao lokaciju željeli navesti Novo Goražde koje se nalazi na teritoriji RS.

Obzirom da je u ovoj nabavci omogućeno podugovaranje ostaje nejasno da li su u toj kontrolnoj instituciji ostavili prostora za više dobavljača od kojih bi jedan morao biti „NestroPetrol“ s obzirom da jedini imaju pumpu u Čajniču ili im se ipak potkrala greška te su kao jednu od lokacija željeli da navedu Novo Goražde gdje ta ruska firma posjeduje benzinsku stanicu.

„S obzirom na to da Republička uprava za inspekcijske poslove obavlja poslove inspekcijskog nadzora na cjelokupnoj teritoriji Republike Srpske, mjesto isporuke su najamnje lokacije Banjaluka, Kotor-Varoš, Gradiška, Mrkonjić Grad, Ribnik, Srbac, Laktaši, Prijedor, Novi Grad, Kozarska Dubica, Kostajnica, Brod, Doboj, Derventa, Prnjavor, Teslić, Modriča, Šamac, Bijeljina, Ugljevik, Zvornik, Šekovići, Vlasenica, Milići, Bratunac, Srebrenica, Ljubinje, Gacko, Bileća, Foča, Trebinje, Pale, Sokolac, Višegrad, Istočno Sarajevo, Rogatica, Goražde i Čajniče“, istakli su u Inspektoratu.

Kako je istaknuto u tenderskoj dokumentaciji,u pitanju je nabavka 12.000 litara benzina, te 37.000 litara dvije vrste dizela.

„Potrebno je da ponuđač omogući preuzimanje pogonskog goriva putem kartica za svako vozilo (najmanje 89 vozila), sa mogućnošću elektronskog praćenja i limitiranja potrošnje, izvještavanja o potrošnji i slično. Takođe je potrebno obezbijediti i karticu za agregat u Banjaluci“, navodi se u tenderu.

CAPITAL: Bojana Ninković

 

 

 

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!