Capital.ba

Bez obrazloženja zastario veliki broj disciplinskih postupaka protiv advokata

22.06.2021. / 14:08

BANJALUKA – Veliki broj disciplinskih postupaka kojih je Advokatska komora Republike Srpske vodila protiv advokata je obustavljen zbog zastare predmeta, bez ikakvih pisanih tragova zašto je do toga došlo, saznaje portal CAPITAL.

Okružni sud

FOTO: Pixabay

Zbog toga novo rukovodstvo Komore, izabrano prije nekoliko mjeseci, planira svojevrsnu reviziju ovih postupaka, a sve sa ciljem kako bi se utvrdilo ko je dozvolio i zašto da nastupi zastara.

Takođe, kako saznajemo sprema se i novi Pravilnik o disciplinskoj odgovornosti kojim se detaljnije regulišu ovi postupci i gdje će biti utvrđena i odgovornost onih koji te postupke budu vodili.

Tako će na primjer diciplinski tužilac u Komori biti dužan da vodi izvještaj za svoj predmet. Za rješavanje postupka će imati određeni rok, za koji će pod uslovom da ga prekrši, morati da ima obrazloženje.

Novi predsjednik Advokatske komore Republike Srpske Dalibor Mrša u otvorenom pismu upućenom svojim kolegama je ocijenio kako se od javnosti ne može očekivati poštovanje i priznanje, ako svojim djelima advokati daju povod za osudu, kritiku, razočaranost i ogorčenost.

On je ocijenio kako se ne radi dovoljno na izgradnji reputacije advokata koji struku treba da brane znanjem i etikom.

Svaki od nas u radu može da pogriješi ali neki naši postupci nemaju opravdanje i zaslužuju sankciju“, poručio je Mrša.

Kolege zainteresovane da rade u disciplinskim organima, u radnim tijelima i komisijama je pozvao da se jave.

Akti komore su u mnogim segmentima odavno prevaziđeni, treba da težimo bržim i efikasnijim rješenjima, a svaki vaš prijedlog i doprinos u tom pravcu je i više nego dobrodošao. Ispred nas je period u kojem zajedničkim snagama možemo da gradimo imidž profesionalne elite, ljudi koji su spremni da ličnim primjerima i poštenim radom pružaju pravnu pomoć svima kojima je ta pomoć potrebna i da unapređujemo advokaturu i Komoru u svim njenim aspektima“, navodi Mrša u svom obraćanju.

O tome kako su diciplinski organi u Komori obavljali svoj posao najbolje govori proces koji su vodili protiv svog počasnog predsjednika Jovana Čizmovića, gdje su se nakon godinu dana vođenja postupka proglasili nenadležnim.

CAPITAL: Dejan Tovilović

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!