Capital.ba

Banka Srpske: IRB opstruiše stečajni postupak

21.06.2021. / 13:26

BANJALUKA – Investiciono – razvojna banka (IRB) opstruiše i maksimalno odugovlači stečajni postupak, naveli su u Banci Srpske u odgovoru na prigovor IRB-a kojim traži stavljanje van snage odluke o diobi 25 miliona KM povjeriocima banke.

banka srpske

Foto: Buka

CAPITAL je prošle sedmice objavio da je IRB dok čeka odluku suda o mjerama obezbjeđenja kojima je tražila zabranu isplate novca povjeriocima Banke Srpske u stečaju, podnijela i prigovor sudu kojim traži da se odluka o diobi stavi van snage.

Banka Srpske je sada u odgovoru navela da je prigovor potpuno neosnovan, te da fondovi kojima upravlja IRB, a koji su uputili prigovor, nisu izlučni povjerioci, kako to oni navode.

„Oni nisu izlučni povjerioci, kako su sebe nazvali, jer ih kao takve niko nije utvrdio ni priznao, ni stečajni upravnik ni sud“, navodi se u odgovoru koji je u posjedu CAPITAL-a.

Navodi podnosioca prigovora da sudski postupak koji vode protiv banke nije okončan, kažu u banci, nisu tačni. Dodaju da je u tom postupku donesena i prvostepena i drugostepena presuda, da je presuda pravosnažna i izvršna te da revizija koju su podnijeli fondovi ne odlaže izvršenje presude.

„Jedino što sa sigurnošću može tvrditi je da podnosioci ovog prigovora zaista opstruišu stečajni postupak i odugovlače ga koristeći sva moguća raspoloživa sredstva, a sud će reći da li su zakonita ili ne“, ističe se u odgovoru Banke Srpske.

IRB je u prigovoru na prvu djelimičnu diobu navela da se nisu stekli uslovi za isplatu novca povjeriocima jer nisu u potpunosti okončani sporovi koje oni vode sa Bankom Srpske.

IRB tvrdi da odluka o diobi, koju je nedavno usvojio Odbor povjerilaca Banke Srpske, nije u skladu sa odlukama Skupštine povjerilaca iz 2017. godine.

„Odbor povjerilaca nije mogao donijeti odluku o prvoj djelimičnoj diobi, jer je Skupština povjerilaca usvojila izvještaj u kojem se navodi da povjerioci ne mogu raspolagati sredstvima i donositi odluke o diobi do okončanja sudskog postupka po izlučnim pravima, a nesporno je da sudski postupak nije okončan jer je u toku revizioni postupak“, navodi IRB u prigovoru.

Podsjećamo, nakon što je donesena pravosnažna presuda kojom je odbijen zahtjev IRB-a za preuzimanje 46,4 miliona KM kredita koje je plasirala preko Banke Srpske, Odbor povjerilaca Banke Srpske je donio odluku da isplati 25 miliona KM povjeriocima koji već godinama ne mogu da dođu do svog novca.

IRB je nakon toga podnijela prijedlog za određivanje mjere obezbjeđenja i privremene mjere obezbjeđenja kojom bi se odložila dioba novca sve dok Vrhovni sud RS ne odluči o njihovoj reviziji. Nakon toga podnijeli su i prigovor kojim traže da se odluka o diobi stavi van snage.

Za 24. jun zakazano je ročište na kojem će biti razmotren prijedlog IRB-a za određivanje privremene mjere obezbjeđenja.

CAPITAL: M. Čigoja Ljubojević

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Banka Srpske: IRB opstruiše stečajni postupak

    1. Kako sam rekao...

      Skupo ce srbe kostati prijateljstvo sa hrvatima???