Capital.ba

Novi Boingov avion tipa MAX ponovo u vazduhu nakon 20 mjeseci

19.06.2021. / 11:40

VAŠINGTON- Novi Boingov avion u porodici MAX, 737-10, poletio je na svoj prvi let, što je nova faza u ponovnom vraćanju u funkciju tih srednjelinijskih aviona, koji 20 mjeseci nisu smjeli da lete zbog dvije teške nesreće.

Novi boingov avion

FOTO: Pixabay


Avion je poletio u 10:07 po lokalnom vremenu iz Rentona u saveznoj državi Vašington, objavila je kompanija, prenosi Rojters.

Boing još mora da prođe mnoga testiranja prije nego što prvi primerci budu isporučeni klijentima, vjerovatno 2023. ako sve bude u redu.

Taj najveći avion tipa MAX može prevoziti do 230 putnika na letovima dužine 6.110 kilometara. Prodaje se po cijeni od 134,9 miliona američkih dolara. Zamišljen je kao konkurencija Erbasovom A321neo.

Prve isporuke bile su predviđene za 2020., ali to je već dva puta odgađano.

Novi Boingov avion 737 MAX povučen je iz saobraćaja u cijelom svijetu nakon dvije nesreće 2018. i 2019. u kojima je poginulo 346 ljudi, ali nekoliko regulatora dozvolilo mu je krajem 2020. da ponovo leti.Tanjug

Podsjetimo Boing je lani najavio da planira prekinuti proizvodnju kultnog modela 747.

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!