Capital.ba

Stopirano izdavanje ekološke dozvole za MHE „Bjelava“

16.06.2021. / 15:23

BANJALUKA – Sve aktivnosti u vezi sa izdavanjem ekološke dozvole u slučaju male hidroelektrane (MHE) “Bjelava”, na rijeci Bjelava u Foči, prekidaju se do okončanja upravnih sporova koji se vode pred Okružnim sudom u Banjaluci, a koje su pokrenuli iz Centra za životnu sredinu (CZZS).

Rijeka Bjelava nakon geoloških ispitivanja, FOTO: CZS

Taj zaključak donijelo je Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske 11. juna ove godine na osnovu zahtjeva Centra za životnu sredinu.

Iz CZZS podsjećaju kako je investitor preduzeće “Srbinjeputevi” tražio od Ministarstva da se oslobodi izrade Studije uticaja na životnu sredinu u procesu pribavljanja ekološke dozvole za MHE “Bjelava”, nakon čega je Ministarstvo isti zahtjev stavilo na javni uvid.

Centar za životnu sredinu je u toku javnog uvida dostavio zahtjev za obustavom ovog upravnog postupka i to iz razloga pokrenutih upravnih sporova vezanih za ovaj projekat.

Ovakvim zaključkom Ministarstva omogućava se, ali i potvrđuje činjenica da je u monitoringu zakonitosti realizacije koncesije na rijeci Bjelava neophodno učešće nezavisnih organa sudske vlasti, te da se realizacija iste ne može prepustiti samo isključivoj volji Vlade RS kao davaoca koncesije, naročito ukoliko se koncesiona politika provodi nauštrb životne sredine i javnih resursa, te pravne sigurnosti i samih građana”, naveo je Redžib Skomorac, pravnik u Centru za životnu sredinu.

Dodaju kako su zadovoljni odlukom Ministarstva.

Nadamo se da je ovo prvi u nizu koraka ka konačnom ispravljanju nepravde i niza krivičnih djela počinjenih u prethodnom periodu na štetu rijeke Bjelave, životne sredine, gradskog vodovoda, vlasnika parcela oko rijeke Bjelave, kao i svih stanovnika Foče. Ovo je podstrek da našu borbu nastavimo još jače do konačnog ukidanja koncesije za izgradnju MHE „Bjelava“, koncesije na (zlo)upotrebu vode iz naše tri rijeke ljepotice Bjelave, Male Bjelave i Velike Bjelave. Želja nam je da sve rijeke Foče oslobodimo od koncesija za izgradnju malih hidroelektrana”, navela je Dragana Drakul, članica UG “Bjelava”.

Podsjećamo, portal CAPITAL je u aprilu ove godine objavio Prethodnu procjenu uticaja na životnu sredinu vezanu za ovaj projekat.

U tom dokumentu se navodi kako će izgradnja male hidroelektrane na rijeci Bjelavi u Foči imati brojne posljedice na biljni i životinjski svijet uz bespovratno narušavanje pejzaža.

Između ostalog, deset kilometara rijeke će biti kanalisano u cijevi.

Inače, „Srbinjeputevi“ su u martu prošle godine počeli radove na geološkom ispitivanju, koji su kasnije obustavljeni zbog sumnje da se taj postupak zloupotrebljava, kao i da je došlo do bespravne sječe šume.

CAPITAL: D. Tovilović

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!