Capital.ba

Računari i komponente u BiH poskupjeli i do 50 odsto

02.06.2021. / 16:24

BANJALUKA – Pandemija virusa korona poremetila je mnogobrojne proizvodnje i svjetska tržišta te prouzrokovala poskupljenje robe i usluga. Među robama čije su cijene u BiH drastično porasle, čak i do 50 odsto, su računari i računarske komponente.

Foto: Pixabay

U kompaniji „East Code“ koja ima Webshop, ali i prodavnice u Banjaluci i Prijedoru, za CAPITAL kažu da je u posljednjih godinu dana dolazilo do nestašice računara i različitih komponenti.

„Cijene su drastično porasle, što je nekada bila naša maloprodajna cijena, sada je neto nabavna cijena bez PDV-a. To je rast cijena od oko 20 odsto, a nekih artikala čak i više. Najviše su rasle cijene proizvoda koji imaju displej, kao što su laptopi, monitori, televizori, kao i cijene svih računarskih komponenti, odnosno procesora, napajanja, memorije…“, istakli su u firmi „East Code“.

Istakli su da je do prije mjesec dana snabdjevanje robom bilo katastrofa i da im nije bilo dostupno čak 80 odsto proizvoda, ali da se sada stanje polako stabilizuje.

„Neke isporuke i dalje kasne čak po mjesec ili dva“, istakli su u toj prodavnici.

U firmi „Delta PC“ koja se takođe bavi prodajom informatičke opreme potvrđuju rast cijena računara i komponenti.

„Nabavna cijena je dosta veća u odnosu na godinu prije pandemije, dosta modela nismo mogli da nađemo na tržištu. Neke komponente su poskupjele čak i do 50 odsto, tipa grafičke karte i hard diskovi, a ostale komponente oko 20 odsto“, naveli su u toj prodavnici.

Dodali su da se snabdjevanje robom popravlja i postaje redovnije, ali da i dalje nije na nivou od prije pandemije.

„Nije bilo perioda da roba nije nikako stizala, ali je dosta kasnila i dosta je skuplja u odnosu na ranije godine“, istakli su.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH početkom prošle godine, kada se u svijetu rasplamsala pandemija virusa korona, pao je uvoz računara, komponenti i druge robe koja se evidentira u istom tarifnom broju.

Vrijednost te robe, koja je uvezena u BiH u prva četiri mjeseca 2020. godine je iznosila 32,4 miliona i bila je manja za oko pet miliona maraka u odnosu na godinu ranije (37,1 milion KM).

S stabilizacijom tržišta, uvoz računara i različitih komponenti i dodataka je u prva četiri mjeseca ove godine povećan u odnosu na lani i vrijednost te robe iznosi 37,5 miliona.

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!