Capital.ba

Stanivuković zaposlene u gradskoj upravi testira na alkohol i drogu

28.05.2021. / 14:30

BANJALUKA – Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković uveo je za zaposlene u gradskoj upravi testiranje na alkohol i drogu.

FOTO: Capital

Testu će biti podvrgnut svako na koga se posumnja da je konzumirao nešto od nedozvoljenih sredstva, posebno u slučajevima kada dođe do incidenta ili povrede na radu.

Testiranje zaposlenih nije potrebno unaprijed najaviti”, stoji u Pravilniku o testiranju zaposlenih u Gradskoj upravi Grada Banja Luka na alkohol i druga sredstva zavisnosti koji je nedavno stupio na snagu.

Inače, pravilnikom je uspostavljena nulta tolerancija na alkohol.

Pod alkoholisanim stanjem, u smislu ovog pravilnika, podrazumijeva se stanje pri kojem izmjerena vrijednost alkohola u izdahnutom vazduhu iznosi više od 0,0 mg/l, odnosno više od 0,0 g/kg težine u krvi”, navodi se u ovom dokumentu.

Inače, svaki zaposleni koji je pio prije dolaska na posao ili uzeo neku psihoaktivnu supstancu bi prema novim pravilima tog dana trebao da ostane kod kuće, a da o tome obavijsti svog nadređenog.

Testiranje može tražiti neposredni rukovodilac organizacione jedinice ali i i sam gradonačelnik ukoliko procjeni da je ugrožena zaštita zdravlja i sigurnost zaposlenih.

Postupak provjere sprovodi se uz pristanak zaposlenog koji prije postupka sa istim mora biti upoznat. Ako zaposleni odbije testiranje smatra se da je pod uticajem alkohola, droge ili drugih sredstava zavisnosti i čini težu povredu radne dužnosti”, navodi se u Pravilniku.

Inače, Služba za zajedničke poslove grada je zadužena za nabavku i održavanje uređaja za testiranje a koji će morati imati i potvrdu da su baždareni.

CAPITAL: D. Tovilović

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Stanivuković zaposlene u gradskoj upravi testira na alkohol i drogu

    1. greendestiny

      Prisilno testiranje je protivno Članu 14. Ustava Republike Srpske, koji zabranjuje prinudne naučne eksperimente.

      • Goran

        Ideja o testiranju mi se ne sviđa, ali nije prisilno testiranje, jer zaposleni mogu i da odbiju. Isto kao alko test policije. Ili možda želiš reći da policija krši Ustav?

        • greendestiny

          Na testiranje te može pod prijetnjom sankcija prisiliti samo sud, ali to važi i za pretres, hapšenje, oduzimanje imovine i slično, a policija sve to radi samoinicijativno i bez imalo ustezanja. Zar bi te iznenadilo da policija krši Ustav? Uostalom, u Americi se alkotestovi koriste sve manje i manje jer stvaraju previše lažnih pozitivnih rezultata koji, gle čuda, daju policiji pravo na pretres, hapšenje, oduzimanje imovine itd.
          Evo tekst iz New York Times o tome:
          U Americi se alkotestovi sve manje koriste jer stvaraju previše lažnih pozitivnih rezultata. Evo tekst od New York Times koji govori o tome:
          https://www.nytimes.com/2019/11/03/business/drunk-driving-breathalyzer.html

          • Pitanje

            Otkad je testiranje na alkohol i drogu naucni eksperiment?

    2. evropa

      ovo je extra. kad se sredis navece do zore samo se javis sefu ujutru da si se sredio i uredu je. dnevnica ide a tebi dobro od sinoc. svaka cast napokon jedna odluka u skladu sa savremenim nacinom zivota

    3. U3PM

      Tako je Majstore. Sve si u pravu. Udri jače “Maniječe”