Capital.ba

Građane Srpske svaka oduzeta marka od kriminalaca košta 34 marke

17.05.2021. / 13:42

  • Srpska platila 1,5 miliona KM za upravljanje 40 hiljada KM nezakonite imovine u poslednje tri godine

 

BANJALUKA – Nekoliko hrastovih trupaca, desetak izraubovanih automobila i par stotina maraka jedina je za tri godine oduzeta nezakonita imovina u  Republici Srpskoj, koju samo upravljanje ovom, kriminalom stečenom, imovinom košta desetostruko više od njene vrijednosti.

Agencija za upravljanje oduzetom imovinom

FOTO: PIxabay

Sve što je od 2018. do 2020. godine od imovine dato na upravljanje Agenciji vrijedi 42.272 KM.

Izvor: Agencija za upravljanje oduzetom imovinom RS

Iako je vrijednost oduzete imovine zanemariva, to se ne može reći za troškove koje pravi Agencija za upravljanje oduzetom imovinom Republike Srpske.

Na raspolaganju im je godišnje u prosjeku oko pola miliona maraka, koje se u najvećem dijelu potroše za plate zaposlenih kojih prema zvaničnim podacima ima čak 17.

Kada se vrijednost oduzetog uporedi sa budžetom Agencije, očito da je građane Srpske svaka oduzeta marka od kriminalaca koštala više od 34 marke i to samo za troškove upravljanja.

Agencija je za te tri godine, zaključno sa prošlom, u budžet Srpske vratila tek 679 maraka, oko 4.000 KM vrijedne imovine je poklonjeno, a  imovina vrijedna 40.675 KM je ustupljena republičkim organima.

To što u posljednje vrijeme gotovo i da nemaju šta da rade, ne smatraju svojom krivicom.

Djelatnost direktno zavisi od sudskih postupaka u kojima se odlučuje o oduzimanju imovine, odnosno od sudskih odluka koje sudovi dostave Agenciji, i u kojima je odlučeno o oduzimanju imovine za koju je nadležna Agencija“, pravdaju se oni.

Kažu kako trenutno upravljaju sa imovinom vrijednom 1,67 miliona maraka, u kojoj trajno oduzeta prelazi vrijednost od milion maraka, dok ostatak otpada na privremeno oduzetu imovinu.

Inače, način postupanja oduzetom imovinom je propisan Zakonom o oduzimanju imovine koja je proistekla izvršenjem krivičnog djela.

Agencija u svojim izvještajima navodi kako je od osnivanja do danas upravljala sa privremeno oduzetom imovinom vrijednom 22,4 miliona maraka.

Međutim, treba reći da se najveći dio toga odnosi na akcije „Fabrike šećera Bijeljina“ oduzete od Zorana Ćopića osuđenog za pranje novca i to još 2012. godine.

Upravljali su između ostalog i sa stanovima, stambenim zgradama, zemljištem, akcijama u privrednom društu, radnim mašinama, kao i jednim avionom.

CAPITAL: D. Tovilović

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Građane Srpske svaka oduzeta marka od kriminalaca košta 34 marke

    1. greendestiny

      Stvarno je granica između satire i stvarnosti tanka na brdovitom Balkanu.

    2. republika alan ford

      agencija za upravljanje osnivanjem agencija za upravljanje agencijama