Capital.ba

Ministartvo finansija i trezora BiH: Troškovi za “EXPO 2020 Dubai” precijenjeni

14.05.2021. / 21:15

SARAJEVO – U Ministarstvu finansija i trezora BiH smatraju da su troškovi od skoro 3,4 miliona maraka, koliko je predviđeno za učešće BiH na izložbi „EXPO 2020 Dubai“, precijenjeni i da se veliki dio njih još može revidirati i prilagoditi opštoj ekonomskoj situaciji u zemlji.

Foto: Pixabay

CAPITAL je objavio da ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda ne da pare ministru spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Staši Košarcu za izložbu u Dubaiju, te da BiH prijeti velika blamaža nakon što je pristala da učestvuje na izložbi „EXPO 2020 Dubai“, ali još nije obezbijedila novac za to, kao i da je moguće da Arapi tuže BiH.

Iz Ministarstva finansija i trezora BiH pojasnili su za portal Fokus.ba da su negativno mišljenje na troškovnik za pomenutu izložbu dali jer smatraju, između ostalog, da je sama struktura planiranih finansijskih sredstava i drugih izvora finansiranja još uvijek precijenjena i da se veliki dio troškova još može revidirati i prilagoditi opštoj ekonomskoj situaciji u zemlji.

“U samom Troškovniku predviđeno je angažovanje marketinških agencija kao profesionalne podrške samoj organizaciji, ali nije naveden pravni temelj za takvo angažovanje, a ni Savjet ministara BiH u svojim zaključcima vezanim za „EXPO 2020 Dubai“ nije odobrio takvo angažovanje”, naveli su u Ministarstvu finansija i trezora.

Takođe, kako navode, uz predmetni akt dostavljen je potpisan i ovjeren odgovarajući obrazac za fiskalnu procjenu uticaja propisa u institucijama BiH u kojem je navedeno da su potrebna dodatna finansijska sredstva u ukupnom iznosu od 3.382.414 KM sa uračunatim PDV-om koja će se osigurati iz Budžeta institucija BiH za 2021. godinu, a da nigdje nije preciziran tačan izvor i način finansiranja.

“Međutim, uvidom u budžetske zahtjeve Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa za 2019. i 2020. godinu utvrdili smo da troškovi učešća na Svjetskoj izložbi „EXPO 2020 Dubai“ nisu planirani niti su obrazloženi kao potencijalna obaveza Budžeta za 2019. i 2020. godinu, dok je u osnovnom zahtjevu za 2021. godinu trošak za učešće bio iskazan, a u korigovanom konačnom zahtjevu za dodjelu sredstava za 2021. godinu navedena sredstva nisu bila iskazana. Svi naknadni zahtjevi da se u Budžet za 2021. godinu, mimo redovne procedure izrade budžeta, uvrste dodatni rashodi po bilo kojem temelju, Ministarstvu finansija i trezora nisu prihvatljivi kako zbog proceduralnih tako i zbog finansijskih razloga u smislu iznalaženja dodatnih načina i izvora finansiranja usljed nedostatka raspoloživih sredstava kao posljedice neblagovremenog planiranja”, navedeno je u Mišljenju Ministarstva.

No, ni to nije sve. Podsjećaju da na sjednici Savjeta ministara 8. aprila prijedlog odluke o usvajanju troškovnika nije dobio potrebnu većinu u prvom krugu glasanja jer je za njega bilo četiri glasa “za” i četiri “protiv”. Nezvanično, ovaj troškovnik nije dobio potrebne glasove bošnjačkih i hrvatskih ministara, prenosi Fokus.

Sedam dana kasnije, Savjet ministara nije ni razmatrao prijedlog troškovnika jer je skinut s dnevnog reda na samom kolegiju, kojeg čine predsjedavajući Zoran Tegeltija i zamjenici Bisera Turković i Vjekoslav Bevanda. Zaključeno je da će se ponovno uvrstiti na dnevni red nakon što se donese Zakon o budžetu institucija BiH.

Podsjećamo, CAPITAL je u decembru objavio da je izrađen troškovnik prema kojem BiH troši 3,4 miliona KM na promociju u Dubaiju.

S obzirom na to da se od tada u BiH nisu dogovorili oko troškova, izrevoltirali su Arape, odnosno organizatore i domaćina izložbe.

„Organizatori su u više navrata upozoravali da ovakav odnos BiH prema zemlji domaćinu, ali i organizatoru smotre, prijeti da politički optereti odnos između dvije zemlje, da ugrozi ugled organizatora na međunarodnom planu, kao i da dovede do zahtjeva za naknadu štete zbog kršenja ugovora“, naveli su ranije u Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

CAPITAL/Fokus

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!