Capital.ba

Ćurčić pri kraju potpunog preuzimanja bijeljinskog „Napretka“

14.05.2021. / 13:45

BIJELJINA – Vlasnik „Sloboproma“ Slobodan Ćurčić, nakon višemjesečne procedure otkupa akcija, povećao je udio u vlasništvu nad bijeljinskim „Napretkom“ na skoro 95 odsto i uskoro bi trebalo potpuno da preuzme to preduzeće.

napredak ćurčić

Foto: Capital

Nakon otkupa, Ćurčić je postao vlasnik 94,8 odsto akcija preduzeća „Napredak“, a na Skupštini akcionara, zakazanoj za mjesec dana, predviđeno je da preuzme i ostatak akcija od manjinskih akcionara.

„Kontrolni akcionar i otkupilac je Slobodan Ćurčić koji je na dan sazivanja redovne Skupštine akcionara vlasnik 2.372.926 redovnih (običnih) akcija nominalne vrijednosti 1,00 KM po akciji, što čini 94,85387 odsto od ukupnog broja akcija Društva“, navedeno je u Prijedlogu odluke o prenosu akcija na otkupioca uz plaćanje primjerene novčane naknade.

Odlukom je predviđeno da se na Ćurčića prenese i preostalih 128.739 akcija, što čini 5,1461 odsto.

„Novčana naknada koju će otkupilac isplatiti manjinskim akcionarima za prenos akcija iznosi 0,87 KM po jednoj akciji“, istaknuto je.

CAPITAL je ranije objavio da je Ćurčić, nakon ulaska u vlasništvo „Banje Vrućice“ u Tesliću, a preko nje i u hotel „Bistrica“ na Jahorini, spreman da preuzme i preduzeće „Napredak“ iz Bijeljine.

„Napredak“ je preduzeće registrovano za trgovinu na malo i iznajmljivanje i upravljanje nekretninama.

Osnovni kapital te firme „Napredak“ iznosi 2,5 miliona maraka. Prošle godine ta firma zabilježila je dobit od 323.171 KM.

Ćuričić je ranije naveo da mu je cilj i namjera „zadržavanje postojeće djelatnosti emitenta, te povećanje iznosa dividende kroz ostvarivanje upravljačke funkcije, obezbjeđivanje stabilanog i dugoročanog rasta prihoda i profita“.

Ćurčić je vlasnik kompanije „Sloboprom“ koja je osnovana u Lončarima 1990. godine i jedan je od trgovačkih lidera u oblastima veleprodaje i maloprodaje bijele tehnike i peći na čvrsto gorivo. Zastupnik je poznatih brendova, bavi se i maloprodajom tekstila i obuće kroz modne linije „Bata“, „Navigare“ i „Tom Tailor“.

U oblasti građevine bavi se izgradnjom i rekonstrukcijom objekata, a u vlasništvu „Sloboproma“ su i tržni centari „Emporium“ u Banjaluci i Bijeljini, Robna kuća Modriča, „Sloboprom's“ Brčko. U sastavu firme posluju i hoteli „Jelena“ u Banjaluci i Brčkom, te „Ruski dom“ na Jahorini.

„Sloboprom“ je u posljednje dvije godine kupio akcije „Banje Vrućice“ u Tesliću, koja je zatim kupila hotel „Bistricu“ na Jahorini.

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!