Capital.ba

Republika Srpska kineske vakcine platila 106 KM po komadu

14.05.2021. / 12:13

BANJALUKA – Kineske vakcine Sinofarm, čiji je dio nedavno stigao u Srpsku, Institut za javno zdravstvo Republike Srpske platio je 8,5 miliona maraka, a cijena po komadu je premašila 106 KM.

vakcine

foto: Pixabay

Institut je 80.000 komada, odnosno 160.000 doza vakcina, kupio od preduzeća „Krajina Group“, a nabavka je provedena pregovaračkim postupkom bez objave obavještenja o nabavci.

Kao razlog za pregovarački postupak navedna je krajnja hitnost, prouzrokovana događajima nepredvidivim za Institut, a zbog čega nisu mogli ispoštovati drugu proceduru nabavke.

Direktor Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković je za CAPITAL rekao da cijenu vakcine formira ponuđač.

„Ponuđač formira cijenu tako što uključi troškove same cijene vakcine, distribuciju, odnosno prevoz od zemlje proizvođača do Republike Srpske, sve kontrole koje mora proći, skladištenje i distribuciju u Republici Srpskoj“, istakao je Zeljković.

Ranije je navedeno da će nabavku pomenutih 160.000 doza vakcina biti plaćena iz Kompenzacionog fonda.

Institut je nedavano preko firme „Krajina Group“ nabavio 200.000 komada, odnosno 400.000 doza vakcina Sputnik V i to po cijeni od 13, 4 miliona maraka. Te ruske vakcine su po komadu plaćene oko 67 KM.

CAPITAL: Bojana Ninković

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Republika Srpska kineske vakcine platila 106 KM po komadu

    1. Sator Diplomatija

      Draga braćo i drage sestre, nemojte da za dđaba gubite vrijeme. Poznato je da vrana vrani oči ne vadi. Biće kao i sa pokretnom livadskom bolnicom, odnosno “POJEO VUK MAGARCA”, ili “TRESLA SE GORA, RODIO SE MIŠ”.
      Dok se mi ovdje naduravamo da li je starije kokoška ili jaje, oni se smiju i otvoreno govore “pas laje, a karavani prolaze”.
      Zato, nemojte čekati izbore 2022 godine, nego idite odmah i dajte im glas.
      tako ćete sami sebi olakšati muke i nećete se morati u međuvremenu baviti Njihovom otvorenom pljačkom.
      NAŠIH PARA

    2. Dragan

      Bar pola od te cifre je naduvano.

      • Gdje je kraj

        Ovdje nešto nije uredu. Treba istražiti koliko je vakcine plaćala Srbija po komadu ove iste, sve bih onda bilo jasnije.
        Ovdje ne treba ništa komentarisati ni istraživati. Savršeno odrade posao, vještački izazovu, da se ne mogu vakcine nabaviti, onda kreće kako odgovara da se obogate, na nesreći naroda

    3. Eliot

      Povezati firme KRAJINALIJEK u stečaju i KRAJINA GROUP i sve jasno…

      • RE ELIOT

        Čije su to firme druže. Hoćemo imena i prezimena. Da se vidi čija majka crnu vunu prede