Capital.ba

SNSD-u smeta što se ugostitelji stalno bune

12.05.2021. / 11:49

BANJALUKA – Poslaniku SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđanu Mazalici zasmetalo je to što predstavnici “Etno sela Stanišić” negoduju zbog odnosa Vlade Srpske prema ugostiteljima, iako su dobili finansijsku pomoć.

Stanišić

FOTO: BN, Agencije

Mazalicu je najviše naljutio javni nastup Miloša Stanišića, člana Upravnog odbora Udruženja ugostitelja “Horeca” i sina Borisa Stanišića, vlasnika turističko-ugostiteljskog kompleksa „Etno selo Stanišić“.

Mlađi Stanišić je bio i jedan od predvodnika protesta ugostitelja, koji su početkom aprila održani u centru Banjaluke. Zbog protesta u vrijeme kada su javna okupljanja, zabranjena, te zbog nepoštovanja epidemioloških mjera, saslušan je u policiji.

Član porodice vlasnika preduzeća izlazi u javnost i iskazuje nezadovoljstvo odnosom Vlade Republike Srpske prema preduzećima iz djelatnosti ugostiteljstva”, požalio se Mazalica.

Da bi dokazao da ne postoji razlog za nezadovoljstvo Stanišića, Mazalica je od Vlade tražio da mu dostave komparativnu analizu mjera koje je donijela vlast u Srpskoj u odnosu na mjere koje su donesene u drugom entitetu i zemljama regiona.

Ipak, ispostavilo se da takva analiza ne postoji.

Ministarstvo trgovine i turizma trenutno ne raspolaže zvaničnim podacima o mjerama preduzetim u drugom entitetu i zemljama u okruženju”, odgovoreno je Mazalici na poslaničko pitanje iz tog ministarstva.

Međutim, potrudili su se da saberu svaku marku koju su Stanišići dobili za vrijeme pandemije.

Tako su otkrili kako je po osnovu Uredbe o poreskim mjerama za ublažavanje ekonomskih posljedica nastalih usljed bolesti COVID-19 “Etno selu Stanišići” isplaćeno nešto preko 90.000 maraka.

Za april prošle godine Stanišići su dobili 95.178 KM na ime najniže plate, te poreza i doprinosa na najnižu platu radnicima.

Za pomoć koju je Vlada davala ugostiteljima po pitanju finansijskog gubitka nisu mogli konukurisati jer, kako tvrde u Ministarstvu, nisu imali smanjen obim poslovanja.

U Ministarstvu trgovine i turizma su se pohvalili kako je “Etno selu Stanišić” refundirano 31.500 KM preko turističkih vaučera.

Podsjećamo, ugostitelji su se ranije žalili kako isplate po osnovu vaučera kasne te kako se na taj novac čeka mjesecima.

CAPITAL: D. Tovilović

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: SNSD-u smeta što se ugostitelji stalno bune

    1. INSPEKTOR

      Kako ga nije sramota reći da su ugostitelji,mislim na sve(hoteli,restorani,kafe barovi,saloni…)dobili pomoć u toku pandemije,koja još traje i ulazi u 14.mjesec nikakvog ili otežanog poslovanja .Jesu,dobili su pomoć,ali samo za 3 mjeseca od ovih 14.Može takvo nešto izvaliti samo idiot kao dotični,jer on kao i mnogi u toj Skupštini ne žive u svijetu nas običnih smrtnika,radnika,poslodavaca..Bitno je da njima nisu kasnile i bile umanjene naknade za njihov NE RAD u toku pandemije..ma FUJ,GAD,ružni,ćelavi smoto…dolijaćeš i ti reviziji…,ničija nije do zore…