Capital.ba

Jahić: Industrijska proizvodnja u FBiH bilježi rast

09.05.2021. / 11:30

SARAJEVO – Savjetnik za statistiku i planiranje u Kancelariji premijera Federacije Bosne i Hercegovine Nadir Jahić kazao je da industrijska proizvodnja u FBiH bilježi rast od maja prošle godine.

nadir jahić

FOTO: Fena

Dodao je da je pandemija koronavirusa u početnoj fazi teško pogodila sve sektore ekonomije u FBiH.

“Zatvaranje tržišta, slom lanaca snabdijevanja i mjere zatvaranje su učinile da je u prva dva mjeseca pandemije pad industrijske proizvodnje kumulativno iznosio skoro 16 posto. Svjedoci smo bili da su u početku prijetile nestašice nekih osnovnih potrepština i jedna od prvih mjera širom svijeta je bila da se tokovi roba izuzmu od ograničenja kretanja”, istakao je Jahić.

Naglasio je da je nakon dva mjeseca počeo oporavak proizvođačkog dijela ekonomije te da u FBiH industrijska proizvodnja od maja 2020. godine bilježi rast od 22 posto i da je prešla predpandemijski nivo.

“Kao daljnji indikator trebamo uzeti činjenicu da je izvoz iz FBiH u prvom kvartalu ove godine za 18 posto veći nego u istom periodu 2020. godine, dakle prije početka pandemije i prvi put je prešao vrijednost od dvije milijarde konvertibilnih maraka za jedan kvartal. Pokrivenost uvoza izvozom je dosegla rekordnih 65 posto”, podvukao je Jahić.

Zaključio je da sektori ekonomije, uslužni sektor i turizam, i dalje zahtijevaju pažnju, jer su još uvijek ograničeni epidemiološkim mjerama, a zapošljavaju veliki broj ljudi i glavni su generator javnih prihoda od indirektnih poreza.Fena

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!