Capital.ba

Erricsson riješio višegodišnji spor sa Samsungom

09.05.2021. / 8:00

ŠTOKHOLM ­- Ericsson je postigao višegodišnji sporazum o globalnim patentnim licencama sa Samsungom, rekao je švedski proizvođač telekom opreme. Tako se završio spor koji je pogodio prihod prvog kvartala.

erricsson

FOTO: Pixabay

Kompanija ipak nije željela da otkrije koliko godina će ugovor, koji uključuje patente za sve ćelijske tehnologije, trajati. Rekla je da sada očekuje da će prihod od licenciranja patenata u drugom tromjesečju iznositi od 237 miliona dolara.

Nagodba, kojom se završavaju tekuće parnice u nekoliko zemalja, obavljena je u rekordnom roku, jer sporovi oko patenata između tehnoloških kompanija često mogu da traju godinama.

Trenutni spor započeo je u decembru, dok je posljednji sukob između dvije kompanije bio 2012. godine i trebalo je dve godine da se riješi.

Ugovor o unakrsnoj licenci pokriva prodaju mrežne infrastrukture i telefona od 1. januara 2021. godine, navodi se u saopštenju. Kompanije su odbile da otkriju uslove i pozivaju se na povjerljivost.

Ericsson svake godine ulaže oko 40 milijardi kruna u istraživanje i ima portfelj od više od 57.000 patenata.

Njegov nordijski rival Nokia, koji takođe ima značajan portfelj patenata, riješio je patentno pitanje sa Samsungom ranije ove godine.Telegraf/Biznis

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!