Capital.ba

Proširen obim poslova brokersko-dilerskih društava

26.04.2021. / 15:16

BANJALUKA Brokersko-dilerskim društvima u Republici Srpskoj uskoro će biti dozvoljeno otvaranje i vođenje zbirnih kastodi računa što bi trebalo da utiče na širenje njihovih poslovnih aktivnosti i povećanje prihoda.

brokersko dilerska društva

Foto: Pexels

Pred poslanicima Narodne skupštine Republike Srpske, na sjednici koja počinje sutra, naći će se Nacrt zakona o izmjena i dopunama Zakona o tržištu hartija od vrijednosti.

CAPITAL je već objavio da Srpska mijenja zakon da olakša zaduživanje na berzi, odnosno da se procedure za emitovanje HOV pojednostavljuju, ali još jedna od izmjena odnosi se na unapređenje brokersko-dilerske djelatnosti.

„Brisana su ograničenja brokersko-dilerskim društvima za otvaranje i vođenje zbirnih kastodi računa. Proširen je obim poslova koje mogu obavljati brokersko-dilerska društva, na način da, pored svoje osnovne djelatnosti za koju su pribavili dozvolu Komisije za HOV, mogu obavljati i pomoćne djelatnosti koje su u vezi sa osnovnom djelatnošću“, naveli su u Vladi Republike Srpske obrazlažući Nacrta zakona.

Dodali su da je u međuvremenu, radi sprečavanja pranja novca i zloupotreba na tržištu, osnažen pravni okvir u pogledu transparentnosti vođenja zbirnih računa, s ciljem širenja poslovnih aktivnosti, a samim tim i prihoda brokersko-dilerskih društava.

„S obzirom na to da su brokersko-dilerska društva izrazila zainteresovanost za obavljanje poslova otvaranja i vođenja zbirnog kastodi računa, izmjenama i dopunama Zakona predloženo je da se dozvoli ova mogućnost“, istakli su u Vladi RS.

Direktor brokerske kuće „Eurobroker“ Boris Majstorović rekao je da je izmjena zakona jako značajna za brokerske kuće koje žele da izađu na strane berze.

„Dosadašnja regulativa je do sada otežavala izlazak na strane berze. Velika je zainteresovanost investitora iz BiH za izlazak na strane berze kako je na našim berzama, Banjalučkoj i Sarajevskoj, sve manje kvalitetnih instrumenata. Postoji već odavno potreba da brokerske kuće ponude svojim klijentima izlazak na strane berze, a to će ovim izmjenima zakona biti omogućeno po jeftinijim i jednostavnijim uslovima“, rekao je Majstorović.

Direktor Advantis brokera Branko Kecman rekao je ranije da je cilj izmjen zakona da se olakšaju emisije, posebno kratkoročnih hartija od vrijednosti.

„Sama procedura izrade dokumenata koji se moraju priložiti za emisiju se skraćuje, značajno se ubrzava postupak, posebno za kratkoročne HOV. To je glavna stvar i mislim da će se zaista vidjeti pozitivni efekti tih izmjena“, kazao je Kecman.

Podsjećamo, kako je CAPITAL objavio, izmjene i dopune zakona usmjerene su na uređenje prospekta, pojednostavljivanje postupka emisije hartija od vrijednosti i unapređenje brokersko-dilerske djelatnosti.

Zakon o tržištu hartija od vrijednosti, od svog donošenja 2006. godine, više puta je mijenjan i dopunjavan usljed potrebe da se zakonodavni okvir unaprijedi i uskladi sa potrebama prakse i regulativom Evropske unije.

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!