Capital.ba

Kapital Njujorške berze premašuje američki BDP 

19.04.2021. / 17:08

NJUJORK –  Tržišna kapitalizacija Njujorške berze (NYSE) od 25,6 milijardi dolara veća je od BDP-a Sjedinjenih Američkih Država (SAD) koji iznosi 21,6 milijardi dolara, pokazuju podaci koje je prikupio biznis portal “Finbold”.

Podaci tržišne kapitalizacije berze su od februara ove godine, dok su podaci BDP-a od aprila takođe ove godine. 

Uloga pandemije u porastu tržišne kapitalizacije pokazana je upoređivanjem vrijednosti Njujorške berze između februara 2020. i 2021. godine. Prošle godine je tržišna kapitalizacija berze iznosila 15,5 milijardi dolara, dok je BDP iznosio 21,8 milijardu dolara.

Pandemijske, niske kamatne stope pokreću tržište akcija 

Snažna tržišna kapitalizacija Njujorške berze rezultat je više faktora, a Finbold navodi, između ostalog, da se na berzi nalaze vodeće tehnološke kompanije čije su akcije skočile tokom perioda pandemije.

“Pored pandemije, Federalne rezerve godinama su kontinuirano smanjivale kamatne stope ubrizgavajući više novca u ekonomiju. To je pomoglo da se berza  podstakne do tačke da nadmaši ekonomiju. Dalje, buktanjem pandemije, Vlada je takođe pokrenula programe kvantitativnog popuštanja. Ublažavanje je pomoglo berzama da rastu više od ekonomije”, navedeno je.

Nasdaq-USA, druga po veličini svjetska berza, ima vrijednost od 19,5 milijardi dolara i ispod je američkog BDP-a. 

HKEX (Hong Kong Exchange and Clearing) imaju tržišnu kapitalizaciju od 6,7 milijardi dolara, što je skoro tri puta manje od američkog BDP-a. Šangajska berza zauzima četvrto mjesto na svjetskom tržištu sa tržišnom kapitalizacijom od 6,5 milijardi dolara, a slijedi Japan Exchange Group sa 6,5 milijardi dolara.

Ostale berze čija tržišna kapitalizacija zaostaje za BDP-om Sjedinjenih Država uključuju Euronext (5 milijardi dolara), Šenžen berzu (4,8 milijardi dolara), LSE grupa (3,8 milijardi dolara), TMX grupa (2,6 milijardi dolara) i Nacionalna berza Indije (2,5 milijardi dolara).

Više o analizi Finbolda možete čitati na linku: https://finbold.com/nyse-market-capitalization-surpasses-the-united-states-gdp/

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Kapital Njujorške berze premašuje američki BDP 

    1. Janko

      U pitanju su hiljade milijardi….