Capital.ba

Republičke manifestacije i prijemi najviših zvaničnika organizovani mimo zakona

19.04.2021. / 15:58

BANJALUKA – Jedna od najmlađih institucija u Srpskoj, Republički protokol koji obavlja stručne, organizaciono-tehničke i druge protokolarne poslove za najviše zvaničnike Republike Srpske, odlučio je da radi nezakonito i prilikom organizacije manifestacija i prijema, te popravke vozila, nije raspisivao tendere, a krili su i osnovne elemente sklopljenih ugovora.protokol

Protokol obavlja stručne, organizaciono-tehničke i druge protokolarne poslove za potrebe Milorada Dodika, Željke Cvijanović, Nedeljka Čubrilovića i Radovana Viškovića.

Glavna služba za reviziju javnog sektora Republike Srpske utvrdila je da Republički protokol nije prilikom nabavke usluga organizacije manifestacija i prijema, kao ni za usluge održavanja i servisiranja vozila u prošloj godini, objavljivao obavještenja o nabavci.

Utvrđeno je i da Agenciji za javne nabavke BiH nisu dostavljeni izvještaji o provedenim nabavkama, niti su objavljeni osnovni elementi ugovora na sajtu Republičkog protokola.

Sve navedeno, istakli su revizori “nije u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH”.

Takođe, istaknuto je, nabavka usluga hotelskog smještaja nije provedena u skladu sa pravilnicima i zakonom.

“Ugovorni organ nije na svojoj veb stranici objavio poziv za dostavljanje ponuda, definisao procijenjenu vrijednost nabavke, niti izvršio objavljivanja obavještenja o dodjeli ugovora”, navedeno je u izvještaju revizora.

Dodali su da Protokol nije donio ni interni Pravilnik o postupku direktnog sporazuma, što takođe nije u skladu sa Zakonom.

Prema izvještaju revizora, Planom javnih nabavki Protokola za 2020. godinu predviđene su nabavke ukupne vrijednosti 555.000 KM, a provedeno je 12 postupaka vrijednosti 540.766 maraka.

“Revizijskim ispitivanjima obuhvaćeno je šest javnih nabavki u vrijednosti od 476.275 KM, i to otvorenim postupkom 64.737 KM, direktnim sporazumom 11.538 KM i procedurama za usluge iz Aneksa II dio B 400.000 KM“, navedeli su revizori.

Protokol je lani, pored direktora, zapošljavao 13 radnika koji su na mobilne telefone potrošili 13.206 КМ. Zapošljavali su i po ugovoru od djelu, iako za poslove gdje su angažovana lica po ugovoru o djelu imaju sistematizovana radna mjesta, što je takođe mimo zakonskih propisa.

Na raspolaganju su tokom prošle godine imali čak 1.253.000 KM.

Iako revizori navode da Republički protokol po više stavki nije postupao po Zakonu o javnim nabavkama ipak su odlučili da im daju pozitivno mišljenje, kako za finansijske izvještaje, tako i za usklađenost.

Podsjetimo, kako je CAPITAL ranije pisao, najviše novca za reprezentaciju u Republici Srpskoj, prema drugom rebalansu Budžeta RS, usvojenom krajem novembra prošle godine, imao je upravo Republički protokol. Njihov budžet za jelo i piće iznosio je lani 260.000 maraka.

CAPITAL: Bojana Ninković

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!