Capital.ba

Uplaćena tri miliona za „Šećeranu“, slijedi namirenje povjerilaca

19.04.2021. / 12:23

ZVORNIK – Firma „NSG Rent“ uplatila je izlicitirani iznos od tri miliona maraka za kupovinu imovine biijeljinske Fabrike šećera, potvrdio je Nebojša Matić, stečajni upravnik šećerane.

galens

Fabrika šećera (Foto: Nezavisne novine)

„Dobio sam informaciju da je novac uplaćen i sada čekamo izvještaj iz banke. Što se tiče namirenja povjerilaca, razlučni povjerioci biće namireni u cjelosti, u procentu od 95 odsto. Što se tiče drugih povjerilaca, među kojima je veliki broj radnika, oko 90 odsto njih je prodalo svoja potraživanja. Ostali povjerioci mogu biti namireni u procentu od pet odsto, a još pet odsto biće ostavljeno za troškove vođenja sudskih postupaka“, kazao je Matić.

Matić je dodao da će konačna dioba u Fabrici šećera biti izvršena nakon okončanja sudskih sprova koji su još uvijek u toku.

CAPITAL je početkom mjeseca objavio da je prodajom imovine okončan šestogodišnji stečaj, a „NSG Rent“ postaje vlasnik 50 hektara zemlje i 15.000 kvadrata poslovnog kompleksa.

U pitanju je preduzeće koje je osnovano prošle godine i čiji je direktor i osnivač Bojan Galić. On je ujedno i zastupnik firme „RS Galens Invest“, koja je ogranak istoimene firme iz Novog Sada i koja na Jahorini gradi luksuzni hotel.

Da podsjetimo, većinu u Skupštini povjerilaca ima Gordan Pavlović, odnosno njegova kompanija „Pavgord“ koja sa firmom „Galens“ ima veoma uspješnu saradnju.

Zajedno su kupili „Pavlović banku“ koja je kasnije preimenovana u „Našu banku“, a izgradnja hotela na Jahorini je takođe zajednički projekat.

„Pavgord“ je otkupio 63 odsto potraživanja „Šećerane“, što ga je koštalo oko deset miliona maraka sa čime je dobio prevlast u Skupštini povjerilaca, koja je nakon prodaje potraživanja sa 132 spala na 21 člana.

Fabrika šećera u stečaju je od 2015. godine, a njena imovina je bezuspješno prodavana na 15 licitacija, prvo po cijeni od deset miliona maraka, a kasnije po nešto nižoj.

CAPITAL: LJ. LJ.

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Uplaćena tri miliona za „Šećeranu“, slijedi namirenje povjerilaca

    1. deki

      ”Narodnjaci, sve vam je u šaci al zašto da se baci, ostavite nešto i za nas”

    2. Dejan

      Šta reci, sad kad bude smjena vlasti ovog Matica na ispitivanje i ako treba na robiju. Dosta je vise. Šećerana vrijedi 100 miliona a ne 3.