Capital.ba

Turska žestoko kaznila Google

15.04.2021. / 9:00

ISTANBUL – Turske vlasti izrekle su veliku novčanu kaznu kompaniji Google od 296 miliona turskih lira (36,6 miliona dolara) nakon što je utvrđeno da je ovaj tehnološki gigant prekršio državni zakon o konkurenciji.

Turska

Foto: Pixabay

Agencija za zaštitu konkurencije Turske objavila je da je Google prekršio zakon usložnjavanjem rezultata pretraživanja na tržištu usluga sadržaja, isticanjem tekstualnih oglasa na vrh svojih rezultata pretraživanja, čime je isključio svoje konkurente.

Istraga je obuhvatila turski Google Reklamcilik ve Pazarlama Ltd., Google International LLC, Google LLC, Google Ireland Ltd. i Alphabet, Googleovu matičnu kompaniju.

Google će kaznu od 36,6 miliona dolara morati platiti u roku od šest mjeseci te će godišnje morati podnositi izvještaje Agenciji za zaštitu konkurencije.

Posljednjih mjeseci Google i druge tehnološke kompanije sa sjedištem u SAD-u, suočavaju se sa sve većim pritiskom vlasti u više zemalja. Korporacije su u više navrata imale problema zbog kršenja zakona o tržišnom natjecanju, nekorektnim politikama oglašavanja, kao i zbog zloupotrebe svog dominantnog položaja na tržištu, piše RT.    Agencije

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!