Capital.ba

Uvoz goveđeg mesa u BiH porastao 115 puta

14.04.2021. / 15:17

SARAJEVO – Uvoz goveđeg mesa u BiH je u poslednjih 15 godina porastao 115 puta, a enorman porast uvoza zabilježen je i kod svinjskog i telećeg mesa zbog čega su domaći proizvođači najavili i blokadu graničnih prelaza početkom maja.

mesa

FOTO: Pixabay


 Podsjetimo, farmeri iz BIH tvrde da zbog prekomjernog uvoza imaju viškove goveđeg i svinjskog mesa, te su nakon što Savjet ministara BiH nije usvojio zaštitne mjere za uvoz pomenutih proizvoda poručili da će blokirati granice, pa čak i zatražiti ostavku kompletnog Savjeta ministara.

 U Informaciji o preduzetim mjerama povodom problema pojave tržišnih viškova, koju je objavilo Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH navodi se da je u periodu od 2005. do 2008. godine iz EU u BiH uvezeno goveđe meso u vrijednosti od 2,3 miliona KM, dok je u periodu od 2018. do 2020. godine uvoz ovog proizvoda bio 273,2 miliona maraka.

mesa

FOTO: Printscreen

 Kada je u pitanju svinjetina, uvoz svinjskog mesa bez kostiju od 2005. do 2008. godine iznosio je 1,3 miliona KM, a od 2018. do 2020. uvoz je porastao na 78,2 miliona maraka.

 Ogroman porast uvoza je zabilježen i kod telećeg mesa, koje je u periodu od 2005. do 2008. godine bio gotovo beznačajan i iznosio je 3,33 hiljade KM, da bi od 2018. do 2020. porastao na 64,34 miliona maraka.

 S druge strane, ako pogledamo izvoz goveđeg mesa iz BiH vidimo da je u 2018. godini iznosio svega 166.864 KM, a 2019. i 2020. godini izvoza uopšte nije bilo.

 Slična je situacija i sa svinjskim mesom koje se u 2018. godini uopšte nije izvozilo, a u periodu od 2019. do 2020. godine izvoz je iznosio 129.215 KM.

mesa

FOTO: Printscreen

 Kako se ističe u dokumentu Ministarstva, na pojavu tržišnih viškova dodatno je uticala smanjena potrošnja prouzrokovana panedmijom koronavirusa, ali i još uvijek nedovoljan nivo finansiranja sektora poljoprivrede u poređenju sa razvijenim zemljama čiji su proizvodi, zbog jače finansijske podrške značajno konkurentniji od domaćih.

 Kako su naglasili u Ministarstvu, više puta su im se obraćala udruženja poljoprivrednih proizvođača iz RS i FBiH sa zahtjevom da se zaštiti domaća proizvodnja, zbog čega su, kako kažu, uputili niz dopisa nadležnim institucijama kako bi bilo pronađeno rješenje ovog problema.

 Farmeri iz BiH su juče najavili da će, ako Savjet ministara BiH ne donese odluku o uvođenju zaštitnih mjera na uvoz mesa iz EU, 4. maja izaći na granične prelaze, gdje će, kako poručuju, protestovati dok njiihov zahtjev ne bude ispunjen.

CAPITAL: Bojana Ninković

 

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Uvoz goveđeg mesa u BiH porastao 115 puta

    1. Propast

      Ovo je klasično uništavanje ekonomija stranih drzava od strane jačih drzava, uništiš proizvodnju govedine, svinjetine. Niskim cijenama njih izbaciš iz igre i nakon toga lagano dizeš cijene i diktiraš kako tebi odgovara.

    2. mo

      Već godinama je meso po većini marketa, i supermarketa, isključivo iz Holandije, Austrije Mađarske itd. i lično ga ne kupujem. Jedino je većina piletine domaća, a bolje je ne znati čime te piliće hrane. Problem je što ljudi prosto ni nemaju drugi izbor. A pogotovo kada marketi snize cijenu tog mesa, obojenog i natopljenog vodom, svako sa prosječnom i ispodprosječnom platom će ga kupiti. Pretpostavljam i da se to uvezeno meso koristi u proizvodnji suhomesnatih proizvoda, uz kojekakve boje, punila i aditive. Šta sve jedemo, čudi me da svaka druga osoba nema kancer.