Capital.ba

Francuska ukida kratke letove ka domaćim destinacijama

11.04.2021. / 14:30

PARIZ  – Francuski poslanici izglasali su ukidanje domaćih letova na rutama koje se vozom mogu prevaliti za manje od dva i po sata, što je dio plana smanjenja emisija ugljenika.

putovanja

Foto: Freepik

Ova mjera dio je šireg zakona o klimi čiji je cilj smanjenje emisije ugljenika u Francuskoj za 40 odsto u 2030. godini u odnosu na nivo iz 1990. godine, iako aktivisti optužuju predsjednika Emanuela Makrona da je razvodnio ranije data obećanja u nacrtu zakona.

Neki zagovornici zaštite životne sredine kažu da zakon ne ide dovoljno daleko. Građanski klimatski forum, koji je osnovao Makron da bi pomogao u oblikovanju klimatske politike, zatražio je ukidanje letova na rutama na kojima je putovanje vozom kraće od četiri sata.

Glasanje je uslijedilo kasno sinoć, nekoliko dana nakon što je država rekla da će doprinijeti dokapitalizaciji “Er Fransa” sa 4 milijarde evra, čime je više nego udvostručila svoj udio da bi poboljšala finansijsku situaciju kompanije nakon više od godinu dana pandemije virusa korona.

Ministar industrije Anjes Panijer-Runašer /Agnes Pannier-Runacher/ odbacila je kritike vazduhoplovne industrije da sada nije trenutak za zabranu nekih domaćih letova, ističući da nema kontradikcije između spasavanja od posljedica pandemije i zakona o klimi.

Znamo da vazduhoplovstvo doprinosi ugljen-dioksidu i da zbog klimatskih promjena moramo smanjiti emisije. Jednako tako, moramo podržati naše kompanije i ne dozvoliti im da padnu na tom putu“, rekla je ona za radio “Evropa 1”.

Analitičari predviđaju da se vazdušni saobraćaj prije 2024. godine možda neće vratiti na nivo od prije krize.

Najnoviji prijedlog zakona sada ide u Senat prije trećeg i konačnog glasanja u donjem domu, gdje dominiraju Makronova vladajuća stranka i saveznici.    Srna

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!