Capital.ba

Akcionari optužuju RERS za gubitke zavisnih preduzeća ERS

03.03.2021. / 16:12

BANJALUKA – Udruženje manjinskih akcionara energetskog sektora (UMAES) uputilo je dopis Regulatornoj komisiji za energetiku (RERS) tražeći odgovor na pitanje koliki će povrat na kapital biti odobren zavisnim preduzećima „Elektroprivrede Republike Srpske“ (ERS) u predstojećem tarifnom postupku.

rers

Foto: Pixabay

Kao Udruženje i manjinski suvlasnik stranke u postupku, akcionari su u dopisu RERS-u zatražili da budu informisni o iznosu povrata na kapital koji će biti odobren zavisnim preduzećima ERS.

„Odlukom o visini garantovanih otkupnih cijena i premija za električnu energiju proizvedenu iz obnovljivih izvora i u efikasnoj kogeneraciji od 6. jula 2019. godine određenim preduzetnicima odobrili ste povrat na kapital od 13,5 odsto na vlastita sredstava i šest odsto na pozajmljeni kapital, uz odnos vlastitog i pozajmljenog kapitala 20% : 80%“, naveli su iz Udruženja manjinskih akcionara energetskog sektora.

Dodali su da, ako neko uzme kredit sa dva odsto kamate, a za obnovljive izvore kamate su i manje, RERS ga nagrađuje i daje mu šest odsto.

„Sa druge strane, zavisna preduzeća ERS posluju sa milionskim gubticima, a RERS to sve nadgleda i odobrava“, naglašeno je u dopisu malih akcionara RERS-u.

Podsjećamo, manjinski akcionari i ranije su ukazivali o negativnom povratu na kapital u regulisanoj djelatnosti u kojoj je povrat na kapital zagarantovan.

„Zavisna preduzeća ERS se kontinuirano osiromašuju dok sve elektroprivrede regiona posluju sa pozitivnim povratom na kapital. Istovremeno, privilegovani preduzetnici profitiraju jer im se u Srpskoj daje 30 odsto prinosa godišnje, a u tržišnoj utakmici ne bi opstali ni dana“, isticali su ranije u Udruženju manjinskih akcionara energetskog sektora.

CAPITAL: S. Šurlan

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Akcionari optužuju RERS za gubitke zavisnih preduzeća ERS

    1. relja

      Ovi mali akcionari kucaju na pogrešna vrata. Nije REERS kriv za stranačko zaposljavanje, pa u TE Ugljevik ima 1900 radnika dok privatna TE Stanari (koja je iste snage) ima 900 radnika i posluje pozitivno. Slicno je i ostatku Elektroprivrede RS. Nije REERS kriv za tendere za softvere i slicne poslove kojim se pare presipaju u privatne džepove. Ono za sta REERS jeste kriv je to da povećavaju i naknade za obnovljive izvore sve dublje zavlaci ruke direktno u džepove ovog naroda u RS i za to treba da odgovaraju.