Capital.ba

Korona i konkurencija oborili prihode „Krajinapetrola“ za 16 miliona KM

26.02.2021. / 15:34

BANJALUKA – Banjalučki „Krajinapetrol“ završio je prošlu godinu u gubitku od oko 227.000 maraka, što je drastičan pad nakon 2019. godine kada su bili u plusu 1,5 miliona KM.

Krajinapetrol

Foto: Krajinapetrol

Prema podacima iz finansijskig izvještaja „Krajinapetrol“ je lani ostvario negativan rezultat u iznosu 227.345 KM, odnosno gubitak iz poslovanja bio je 380.236 KM, a dobit po osnovu smanjenja revalorizacionih rezervi 152.891 KM.

U istom periodu godinu ranije (2019), to preduzeće je ostvarilo dobit od 1.525.613 KM.

Poslovni prihodi u 2020. godini iznosili su im 38,8 milion KM i manji su za oko 16 miliona u odnosu na 2019. godinu. Najvećim dijelom odnose se na prihod od prodaje robe na domaćem tržištu (37,9 miliona KM). Finansijski prihodi iznosili su 124.059 KM.

Poslovni rashodi „Krajinapetrola“ u prošloj godini bili su 38,4 miliona KM i smanjeni su za 13,9 miliona KM u odnosu na godinu ranije.

Ukupna vrijednost kapitala „Krajinapetrola“ na kraju 2020.godine iznosi 21,9 miliona KM. Strukturu kaptala čini akcijski kapital 13,8 miliona, revalorizacione rezerve 4,5 miliona, zakonske rezerve 1,3 miliona i neraspoređeni dobitak 2,1 milion KM.

Direktor „Krajinapetrola“ Milovan Bajić rekao je za CAPITAL da je poslovanje u 2020. godini bilo teško prvenstveno zbog pandemije virusa korona.

„Najviše je uticala pandemija i nestabilnost na tržištu naftnih derivata, a zatim i trend gradnje novih pumpi i povećanje konkurencije. Međutim, pandemija je imala ključan uticaj, u aprilu praktično nismo radili, promet je pao 21 odsto. Kada se sve sabere, skoro da smo zadovoljni rezultatom, to neće mnogo uticati, imamo neraspoređenu dobit da pokrijemo gubitak. Nadamo se da će ova godina biti bolja“, istakao je Bajić.

Portal CAPITAL ranije je objavio kako je ograničeno kretanje i ograničenje marže za vrijeme pandemije virusa korona uveliko stanjilo pazare na benzinskim pumpama u Srpskoj i da su prihodi „Krajinapetrola“ u devet mjeseci prošle godine pali za 12,5 miliona u odnosu na isti period 2019.

Investiciono – razvojna banka (IRB) Republike Srpske odgodila je prošle godine prodaju akcija u „Krajinapetrolu“ jer su potencijalni kupci poprilično oprezni u ovom periodu.

CAPITAL je objavio da je INA zainteresovana za kupovinu “Krajinapetrola” te da je Vlada Republike Srpske spremna da proda državni udio te da je dala dozvolu INA-i da izvrši dubinsku analizu poslovanja tog preduzeća.

Bivši direktor „Hidroelektrana na Vrbasu“ Nedeljko Kesić uložio je milione maraka u pokušaju da prije hrvatske “Industrije nafte – INA” kupi banjalučki „Krajinapetrol“, posljednje preduzeće iz naftnog sektora u kojem je Republika Srpska najveći akcionar.

Kesić je kupovinom akcija i povećanjem udjela na 32,27 odsto došao u poziciju da objavi ponudu za preuzimanje, ali je dobio negativno mišljenje uprave.

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!