Capital.ba

Dodikovi dobili državnu pomoć za nabavku još jednog traktora

26.02.2021. / 14:12

BANJALUKA – Porodica Dodik bila je u prvim redovima kada se prošle godine dijelio novac za podsticaje u poljoprivredi. Nakon što su njihova preduzeća „Agro voće“ iz Laktaša  i „Fruit Eco“ iz Gradiške dobile oko 90.000 maraka, između ostalog i za nabavku traktora, te preko 14 tona regresiranog goriva, pomoć je dobilo i „Global Liberty“, treće preduzeće koje je u njihovom vlasništvu, saznaje portal CAPITAL.

Dodik

FOTO: Agencije

Riječ je firmi koju su prije šest godina osnovali Igor i Gorica Dodik, a kojoj je osnovna djelatnosti trgovina na veliko drvom, građevinskim materijalom i sanitarnom opremom.

Njima je nedavno Agencija za agrarna plaćanja koja posluje u sklopu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske isplatila 21.004 KM kao podsticaj za nabavku traktora i priključaka.

Izvor: Agencija za agrarna plaćanja Republike Srpske

Takođe, kako se to može vidjeti odobreno im je i 1.311 litara regresiranog dizela, koji je za 0,60 KM jeftiniji od goriva koje se vozačima prodaje na pumpama.

Poslovni regisistri pokazuju kako „Global Liberty“ od osnivanja do 2019. godine nije imao značajnu poslovnu aktivnost. Prihodi su im 2019. godine bili tek 3.100 maraka a dobit skromnih 228 KM. Godinu ranije, nisu imali ni marku pazara i preduzeće je prijavilo gubitak od 2.013 KM.

Direktor preduzeća je Goričin suprug Pavle Ćorović, nekada portparol košarkaškog kluba Igokea iz Aleksandrovca, a potom i  radnik istoimenog radija, a danas suvlasnik nekoliko firmi.

Podsjećamo, kako smo ranije pisali, „Fruit Eco“ iz Gradiške je u vlasništvu Igora Dodika i Mirka Dobrića, dok je vlasnik „Agro voća“ Goran Dodik, Miloradov brat.

I jedno i drugo preduzeće se bavi uzgojem voća, a u prošloj godini su imali veliku pomoć resornog minstarstva.

„Agrovoće“ je dobilo 21.004 KM podsticaja za nabavku traktora te 7.400 litara regresiranog goriva, kao i 21.060 KM za investicije u preradu poljoprivrednih proizvoda.

Nešto manje goriva, tačnije 6.900 litara je dobio Igor za svoj „Fruit eco“.

Međutim, on je dobio 50.000 maraka za podizanje protivgradnih mreža u voćnjaku i jedan je od dva proizvođača koji su dobili maksimalan iznos. Sve ostale država je znatno manje sufinansirala.

CAPITAL: D. T.

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Dodikovi dobili državnu pomoć za nabavku još jednog traktora

    1. Village People

      I onda narod kaže kako se država ne brine o privatnom sektoru?! ;)

    2. Direkt

      Juče helikopter, danas traktor, sutra zatvor.

      • inspektor

        samo se ti nadaj… nada zadnja umire?

    3. Dragche

      Ovi će se na kraju podaviti u vlastitoj kleptomaniji

    4. Sve biznismen do biznismena.