Capital.ba

Univerzitet PIM se zadužuje tri miliona da plati dugove

23.02.2021. / 14:38

BANJALUKA – Univerzitet za poslovni inženjering i menadžment (PIM) iz Banjaluke planira da se zaduži na Banjalučkoj berzi prodajom obveznica u vrijednosti od tri miliona maraka. Tim novcem izmiriće obaveze koje imaju po osnovu ranije emitovanih obveznica, kao i dug od oko 200.000 KM prema Poreskoj upravi Republike Srpske.

Foto: univerzitetpim.com

Univerzitet PIM nudi na berzi hipotekarne obveznice od tri miliona maraka, sa kamatnom stopom od 4,1 odsto, grejs periodom od dvije godine i rokom dospijeća od 13 godina. Obračun i isplata glavnice i kamate planirana je u jednakim mjesečnim ratama.

„Sredstva pribavljena putem druge emisije obveznica u iznosu od 2.500.000 KM, koristiće se za otkup, odnosno isplatu svih obaveza koje su nastale prvom emisijom obveznica Emitenta”, naveli su iz Univerziteta PIM.

Za izmirenje poreskih obaveza i obračunatih kamata Poreskoj upravi RS namjeravaju da plate 200.000 KM, dok će u poboljšanje tekuće likvidnosti i investiciona ulaganja uložiti 300.000 KM.

„U slučaju da planirani iznos sredstava za poreski dug pređe planirani iznos, biće namiren iz sredstava namijenjenih za poboljšanje tekuće likvidnosti i investicionih ulaganja“, navedeno je u rješenju Komisije za hartije od vrijednosti o odobravanju prospekta za emisiju obveznica.

Plan je i da na upravnoj zgradi Univerziteta bude upisana hipoteka.

Univerzitetu PIM u januaru je odobrena emisija hipotekarnih obveznica javnom ponudom, ali je prospekt mijenjan u dijelu koji se odnosi na ciljeve investiranja i način korišćena sredstava pribavljenih emisijom.

Komisija za hartije od vrijednosti (KHOV) RS 18. februara 2021. godine odobrila je izmjenu jedinstvenog prospekta.

O Univerzitetu PIM

U sjedištu Univerziteta organizovani su Ekonomski fakultet, Pravni fakultet, Fakultet računarskih nauka, Filozofski fakultet, Tehnički fakultet, Institut za istraživanje i razvoj.

Imaju i odjeljenje u Trebinju (Ekonomski i Pravni fakultet), u Istočnom Sarajevu (Pravni fakultet) i u Brčko Distriktu (Ekonomski fakultet, Pravni fakultet, Fakultet računarskih nauka, Filozofski fakultet, Tehnički fakultet, Fakultet bezbjedonosnih nauka, Fakultet zdravstvenih nauka).

Prihodi u 2019. godini iznosili su im 988.043 KM i veći su u odnosu na prethodnu godinu kada su bili 864.383 KM. Najveći dio prihoda je ostvaren od školarina, diplomskih radova i naknada za polaganje ispita.

Učestvuju sa 2,32 odsto u ukupnom broju upisanih studenata u školskoj 2019/2020. godini.

Univerzitet PIM je počeo sa radom u 2003. godini kao Fakultet za poslovni inženjering i menadžment. U maju 2007.godine preoblikovan je u Univerzitet PIM. Kao vlasnici navedeni su Ilija Džombić i Jagoda Mladenović.

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Univerzitet PIM se zadužuje tri miliona da plati dugove

    1. Vele

      Kakva je ovo sprdnja od privatnog fakulteta. Nedostaje studenata da prodaju diplome. Država mora u najmanju ruku zatvorit privatne fakultete koji generišu eroziju kompletnog društva.