Capital.ba

Korona prepolovila dobit Robne kuće „Boska“

22.02.2021. / 16:11

BANJALUKA – Godina pandemije virusa korona prepolovila je dobit Robne kuća (RK) „Boska“ u Banjaluci, pa su tako u 2020. godini zabilježili profit od oko 271.000 KM, za razliku od godinu ranije kad su zaradili 523.000.

FOTO: Agencije

Finansijski izvještaj RK „Boska“ za prošlu godinu pokazuje da su im poslovni prihodi pali sa 3,2 miliona na dva miliona maraka. Poslovni rashodi su u 2019. godini bili dva miliona, dok su lani iznosili malo preko milion maraka.

Tako je poslovna dobit bila oko milion KM, ali su imali finansijske prihode od oko 740.000 i rashode od 1,2 miliona KM.

RK „Boska“ je u prošloj godini zapošljavala u prosjeku osam radnika, dva više nego u 2019. godini.

Direktor „Boske“ Ljubomir Dakić rekao je da je osnovni razlog pada dobiti pandemija virusa korona.

„Nismo uopšte radili dva mjeseca, a kada je dozvoljen rad naši zakupci su radili u otežanim uslovima, mi imamo varijabilne zakupnine i sve je to sistem spojenih posuda. Naši prihodi direktno zavise od prometa zakupaca, kako oni smanjuju promet i mi imamo manje zakupnine, ali nadamo se da će i to relativno brzo da prođe“, istakao je Dakić.

Dodaje da nije bilo otkaza zakupa prostora, ali da su zakupci tražili popuste, koji su im i odobravani.

„Iskoristili smo mjere Vlade u vezi sa uplatom doprinosa i prolongiranjem uplate poreza. Generalno, mi redovno servisiramo obaveze, nemamo problema po tom pitanju. Izmirujemo reprograme iz ranijeg perioda, za dugove koje smo preuzeli, dug prema Poreskoj upravi smo sveli na nulu ili smo pri kraju, čekamo poresku karticu da to usaglasimo“, naveo je Dakić.

Podsjećamo, „Boska“ je privatizovana, a konzorcijum “Delta – Zekstra” se 2008. godine obavezao da će za 58,52 odsto državnog kapitala u robnoj kući platiti tri miliona evra, da će isto toliko investirati i da će preuzeti svih 254 zaposlena. Ugovorena cijena nije plaćena u roku, zbog čega je u maju 2009. godine tadašnji ministar trgovine Predrag Gluhaković sa kupcem potpisao aneks ugovora.

Transparency international u BiH 2017. godine zatražio je od Ministarstva trgovine i turizma RS kopiju ugovora o privatizaciji „Boske“, a banjalučki Okružni sud donio presudu po kojoj Ministarstvo mora da donese rješenje. Međutim, zvaničan odgovor je bio da je dokument ukraden. Sud je potom odbio da pokrene postupak protiv Ministarstva jer je uvažio obrazloženje o krađi. Nakon što je i Ustavni sud BiH odbio apelaciju TI, uslijedila je aplikacija Evropskom sudu za ljudska prava.

Okružno tužilaštvo Banjaluka vodilo je istragu koja je 2017. godine obustavljena jer nije bilo dokaza da je bivši savjetnik ministra trgovine i turizme RS Jugoslav Jovičić ukrao taj ugovor.

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!