Capital.ba

BiH daje 3,4 miliona KM za ambasadu u Španiji

28.01.2021. / 9:30

SARAJEVO – Bosna i Hercegovina na sve načine pokušava da se svijetu prikaže kao prosperitetna i stabilna zemlja, dok su njeni građani među najsiromašnijim na kontinentu. Svoj imidž pokušava da gradi preko diplomatskih predstavništava, pa će tako u sređivanje objekta ambasade u Španiji uložiti 3,4 miliona maraka, saznaje portal CAPITAL.

Ambasada

FOTO: Aljazeera

Plan je da se tokom ove i naredne godine izvrši rekonstrukcija, adaptacija i sanacija objekta u Madridu, a koji je BiH dobila u postupku sukcesije imovine bivše SFRJ.

Španija ne spada u značajnije poslovne partnere Bosne i Hercegovine, što pokazuje i spoljnotrgovinska razmjena za prošlu godinu. Izvoz iz BiH iznosi 56,2 miliona KM i uglavnom se odnosi na namještaj i madrace. Sa druge strane, Španija je u BiH uvezla proizvode vrijedne 150,5 miliona KM, najviše odjeće.

U pitanju je zgrada smještena na veoma atraktivnoj lokaciji u centru grada. Ranije je postojala ideja da se ona proda i kupi manji prostor u skladu sa potrebama i skromnom misijom u ovoj zemlji koja broji tek nekoliko članova, ali se od toga odustalo.

Veći dio novca, odnosno tri miliona maraka je obezbjeđeno prodajom Ambasade i rezidencije ambasadora bivše SFRJ u Japanu i Njemačkoj, dok je 400.000 KM od ranije razervisano za ovu namjenu.

S ciljem ekonomičnijeg i efikasnijeg učešća u provođenju prioritetnih zadataka vanjske politike, a u skladu sa trajnim opredjeljenjem Bosne i Hercegovine da razvija i unapređuje bilateralnu saradnju sa susjednim zemljama i zemljama u regionu, Ministarstvo vanjskih poslova BiH je planiranim kapitalnim ulaganjima za period od 2020. do 2022. godine, predvidjelo rekonstrukciju, adaptaciju i opremanje objekta”, navodi se u obrazloženju ministarstva na čijem je čelu Bisera Turković.

Da podsjetimo, ovo nije jedini objekat u koji BiH planira da potroši milione maraka.

Prošle godine smo otkrili kako ministarstvo inostranih poslova BiH planira da do kraja naredne godine u ruiniranu rezidenciju u Beču, u kojoj godinama niko ne boravi potroši 2,1 miliona KM umjesto da njenom prodajom profitira i kupi prikladniji i finansijski manje zahtjevan prostor.

Objekat nekadašnje rezidencije ambasadora bivše SFRJ, smješten je u rezidencijalnom dijelu 17. Bečkog okruga na adresi Heuberggasse 10, a podjelom između bivših jugoslovenskih republika pripao BiH. Međutim, Ambasada BiH je na drugoj lokaciji jer je ovaj objekat u ruševnom stanju i boravak u njemu bez ozbiljne sanacije ne bi bio bezbjedan.

Koliko je BiH diplomatija jaka, najbolje se vidi u izvještaju MIP-a BiH, a o kojem smo pisali prije nekoliko dana i gdje su skromni rezultati pobrojani u nekolo rečenica.

CAPITAL: D. Tovilović

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!