Capital.ba

U Ćubićevoj firmi tvrde da radnike nisu otpustili zbog osnivanja sindikata

26.01.2021. / 16:05

BANJALUKA – Direktor firme „Nova DIPO“ Gornji Podgradci Veljko Beuk tvrdi da osnivanje sindikalne organizacije u toj firmi nema nikakve veze sa viškom radnika koji se pojavio.

nova dipo

Reagujući na tekst portala CAPITAL „Ćubić otpustio radnike jer su osnovali sindikat“, Beuk je naveo da Ćubić nije direktor društva „Nova DIPO“, niti da na bilo koji način učestvuje u poslovima vođenja društva iz djelokruga direktora.

„Sve poslovne odluke koje se odnose na prava zaposlenih radnika, pa tako i odluke u pogledu viška radnike donosi isključivo direktor društva zajedno sa rukovodstvom društva kao organima upravljanja i to na bazi analize stanja u društvu i u skladu sa odredbama Zakona o radu Republike Srpske“, naveo je Beuk.

Tvrdi da Ljubomir Ćubić „nema nikakvog uticaja na poslovne odluke „Nove DIPO“ Gornji Podgradci“.

Podsjećamo, CAPITAL je objavio saopštenje za javnost Saveza sindikata Republike Srpske o tome kako su radnici „Nova DIPO“ i članovi sindikata dobili otkaze jer su osnovali sindikalnu organizaciju. Saopštenje Saveza sindikata možete pročitati OVDJE.

CAPITAL je pojasnio da je vlasnik „Nove DIPO“ Ljubomir Ćubić, odnosno njegovo preduzeće „Niskogradnja“ Laktaši, što pokazuje i zvanični registar privrednih subjekata u Republici Srpskoj koji vodi Agencija za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF).

Beuk u reagovanju na tekst nije objasnio kako vlasnik firme „nema nikakvog uticaja na poslovne odluke“, a nije naveo ni ko čini „rukovodstvo društva“ s kojim on kao direktor zajedno donosi odluke.

Naveo je da su objavljene informacije neistinite, međutim u nastavku reagovanja potvrdio je da su tvrdnje sindikata tačne.

„Posebno skrećemo pažnju da je poslodavac prilikom utvrđivanja viška radnika kao kriterijum vrednovao neprekidan radni staž kod poslodavca, tako da je viškom proglasio radnike sa najkraćim radnim stažom kod poslodavca na konkretnom radnom mjestu. Članstvo u sindikalnoj organizaciji nije imalo uticaja na odluku o utvrđivanju viška radnika, a to najjasnije pokazuje podatak da je u grupi otpuštenih radnika sedam članova sindikalne organizacije, dok preko 20 radnika nema nikakvu vezu sa sindikalnom organizacijom“, naveo je Beuk.

Savez sindikata RS je u saopštenju naveo isto, odnosno da je za tehnološki višak u firmi „Nova DIPO“ proglašen odbor Sindikata i još 21 radnik, ne navodeći da su svi otpušteni radnici ujedno i članovi sindikata, što Beuk i potvrđuje.

Reagovanje direktora firme „Nova DIPO“ možete pročitati OVDJE.

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!